15 de setembre 2020

CARTELL DE LES FESTES DE LA MISERICÒRDIA. REUS, 2020

El cartell de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia d'enguany és obra de l’artista reusenca Alina Ballester. Un cartell vistós amb un emblema solar que invita a la regeneració. L'autora ha optat per la representació de la cohesió de la comunitat a través de la festa. Cercles concèntrics —rotllana oberta i superposada— formats per braços i mans de color rosa malva i dels tres colors primaris amb diversitat de matisos i lluminositat. Per tant, lluny de la simbologia mariana del blau cel i blanc. Conformant els eixos d'una roda en moviment, la majoria de les mans sostenen elements de la festa com ara la música representada per baquetes i gralles, maces dels diables i gots de refrescos. Al centre, s'hi identifica el perfil del santuari, un punt de llum blanc, sobre el qual hi ha escrit amb lletra majúscula manuscrita Misericòrdia 2020, com la resta d'informacions bàsiques, amb els mateixos colors que els cercles.

Enguany, a causa de la pandèmia del coronarius, el programa d'actes de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia és de mínims, adaptat a l'emergència sanitària. No hi haurà cap acte multitudinari, ni cercaviles ni revetlles ni la baixada del Ball de Diables per escenificar al santuari la lluita entre el bé i el mal.  

Segons diu la llegenda,  el 1592 la visió de la Mare de Déu en temps d'una pandèmia de pesta, va fer invocar la Misericòrdia. Amb la lectura semiòtica del cartell de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2020 no sabrem si correspon a l'any de la pandèmia de coronavirus o de qualsevol altre any. Però el cartell que signa Alina Ballester ens recorda que el cicle no s'atura. Regeneració en latència.

Vegeu ressenyes d'altres cartells 
de la Festa de la Misericòrdia
  2012 20132014,  2015, 2019