27 de juliol 2020

LLEBARIA GRAU, ENTRE EL SERÈ I EL GARBÍ

Cliqueu la imatge per llegir el llibre en línia

 Us invito a endinsar-vos en la publicació Llebaria Grau, entre el serè i el garbí,  que aplega una mostra de pintures de Bartomeu Llebaria Grau (Barcelona, 1929 - Duesaigües, Baix Camp, 2019). Hi trobareu obres que formen part d'un llegat esplèndid de pintures esveltes, plàcides, que capten la substància del moment. Un conjunt de trenta aquarel·les i un oli del qual destaquen les marines tranquil·les i els paisatges amb muntanyes arrodonides per les mestralades, humanitzades amb conreus plantats als replans fixats amb parets de pedra seca. 

Paisatges del seu entorn de Duesaigües, de l'Argentera, dels boscos del Castell d'Escornalbou, paisatges de diferents llocs de Catalunya i d'altres paisatges viscuts pel pintor.  Els identifiquem, però ja no són el paradís assossegat que Llebaria Grau va fixar amb els seus colors. Són testimoni i memòria col·lectiva que volem compartir perquè ens plauen i ens emocionen.

«El seu caràcter era de geni, alhora sensible i espinós. La dualitat dels artistes. [...] perviu en les seves pintures que de cop són tresors que ens ha deixat. Recopilant-les m’adono del gruix de tot el que ha pintat.  [...] Pintures, maquetes de vaixells, pessebres, poemes, llibretes i més llibretes amb els seus pensaments. Què en fareu de tot això quan jo no hi sigui? –em deia. Tot el seu treball, lluitant en la seva memòria contra l’oblit.», diu Anna Llebaria Enrich, filla de l'artista, al pròleg. 
El recull compta amb l'acompanyament d'impressions poètiques de Miquel Accensi, Pol Bravo Llebaria, Maria Brull Pujol, Montserrat García, Bartomeu Llebaria, Anna Llebaria, Carla Llebaria González, Carles Nogués, Lena Paüls, Queta Sedó, Anna Maria Vallvey i Francesc Vergés.

Apunts en aquest mateix blog: