21 d’abril 2020

SANT JORDI 2020 AJORNAT

Foto © Josep M. Barraso
«He viatjat per milers de llibres de la biblioteca,
he entrat i sortit d'incomptables sales mentals
i he recorregut paradissos que ni sabia que existien,
només per trobar-me encara més portes al final.
Sempre hi ha una altra porta i una altra sala».
Siri Hustvedt. Records del futur

Enguany no se celebrarà la Diada de Sant Jordi el dia que toca, a causa del confinament per la pandèmia de Covid-19. A la xarxa es troben diverses iniciatives per adquirir llibres per regalar i no haver-los de dur al domicili del destinatari. Crec que no vindrà de tres mesos i farem bé d'esperar la data —23 de juliol— que els gremis implicats han triat per a celebració.
I, mentrestant, podem actualitzar lectures. Proposo la collita publicada pel col·lectiu literari Reusenques de Lletres, que aplega escriptores vinculades amb la capital del Baix Camp: narradores, poetes, dramaturgues, periodistes, assagistes, historiadores, biògrafes. Sis llibres que contenen peces curtes de creació i/o d'investigació, relatades amb ofici i amb mirada i veu de dona —tan particular, tan universal:

Lletres reusenques. Reusenques de Lletres (Silva Editorial, 2013)
Biblioteques personals (Arola Editors, 2014)
Bibliorelats (Arola Editors, 2015)
14 vermuts (Arola Editors, 2016)
Contes de Vilaencanteri (Arola Editors, 2017)
Veus (Arola Editors, 2019)

Veus (Arola Editors, 2019)
El darrer llibre, Veus, relats amb banda sonora, publicat al voltant de Sant Jordi de l'any passat, amb la complicitat d'Arola Editors. N'hi haurà més, no en tinc cap dubte, perquè al capdavant del projecte hi ha la tossuderia, la generositat i el rigor de la filòloga Fina Masdéu i la bibliotecària Victòria Rodrigo, ànimes d'aquesta plataforma estable que ens motiva i permet fer emergir el talent local tant de la literatura de ficció com de no ficció i donar-li visibilitat.

L'any 2018 Reusenques de Lletres va rebre el reconeixement 'Imprescindibles', en l'àmbit cultural.


Per saber-ne més: