01 de setembre 2019

CARTELL DE LES FESTES DE MISERICÒRDIA. REUS, 2019


La Misericòrdia, la festa major petita de Reus. El cartell anunciador d'enguany és dels fotògrafs Ferran Estivill i Martí Sans, que van rebre'n l'encàrrec de l'Ajuntament. Tan bon punt s'ha fet públic, ha estat elogiat per ciutadans de diverses franges d'edat. És un cartell de disseny reeixit que concentra en un espai la metàfora festiva i patrimonial, amb elements vistosos, però també amb la subtilitat d'altres. Els lligams gràfics amb la ciutat són identificables a primer cop ull: la portalada del santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia, els castellers Xiquets de Reus —per la camisa color d'avellana—, l'àguila, la mulassa, el gegant Carrasclet, els diables i els nans Xiquet i Xiqueta de Reus. Tots situats en un pla i un fons de blau de diferent to: el blau, el color marià. Però, allò que el fa universal i, alhora, ens  remet a l'arcàdia de cadascú és la troballa dels blocs de fusta de construcció infantil, de diferents mides i formes, tallats un a un, polits i pintats a mà. També la tipografia de la paraula 'Misericòrdia' imita els blocs de fusta constructius i reforça l'aforisme  «La Festa està en construcció permanent», que ha dit Daniel Recasens, regidor de Cultura i Educació, en presentar-lo.
I per acabar aquesta anàlisi semiòtica del cartell de la Misericòrdia, adonem-nos que la festa és a l'exterior, els creatius apunten, doncs, a una festa laica (un oxímoron), però no del tot. Un anyell —a l'esquerra inferior de la imatge— s'ha separat del ramat de la pastoreta Isabel Besora. Només és una ombra, un testimoni imperceptible, que ens recorda que el misteri de la rosa roja estampada a la galta d'una noia reusenca potser va començar aquí. Un cartell rodó per a les festes en honor de la patrona de la ciutat.
Els autors han donat tot el joc al consistori i serà exposat a l'ajuntament durant les festes.Vegeu comentaris d'altres cartells de la Festa de  Misericòrdia 2012 20132014,  2015.


Descarregueu aquí el programa d'actes
de les Festes de Misericòrdia 2019