07 de juny 2019

OPERACIÓ «CASTELL D'ESCORNALBOU»

http://www.panorama.cat/pr/escornalbou/

Dissabte, 8 de juny, a les 6 de la tarda, al Castell Monestir d'Escornalbou (Riudecanyes, Baix Camp) tindrà lloc la festa #EscornalbouReneix on es presentaran la recuperació i les millores del Castell Monestir i de l'entorn de la Baronia d'Escornalbou. La intervenció més destacada i simbòlica d'aquest projecte és la canalització d'aigua potable per primera vegada des de la seva fundació.

Amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya, s'han restaurat tot un seguit d’antigues construccions (coberts, corralines, corrals i casas) per afavorir la interpretació tant de l’antiga vida monàstica com secular d’aquest espai. S'han fet també treballs per adequar l'espai exterior de les muralles i les balmes, alhora que s’han recuperat basses i aljubs.

Els pròxims projectes consisteixen en una aula de formació forestal, la recuperació i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el castell —l'Argentera, Colldejou, Duesaigües, la Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes i Vilanova d'Ecornalbou— la restauració de l'església i de la torre, la consolidació de l’estructura de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències, i la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs.


A l'ombra de la Saloquia, d'Andreu Sotorra
La novel·la conté elements rondallístics i recupera una sèrie
de llegendes populars. L'ambientació està basada en l'espai
geogràfic i històric del Castell de Sant Miquel d'Escornalbou.
Escrita i publicada fa quaranta anys, la trama sembla
premonitòria del projecte actual.