15 de gener 2019

EXPOSICIÓ 'PARÍS A PARÉS'

Pintura d'Isidre Nonell al catàleg
La Sala Parés Barcelona presenta París a Parés. À la recherche de la Ville Lumière, una mostra col·lectiva d’artistes catalans de finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX, vinculats a la capital francesa i a la galeria catalana, introductora de la modernitat pictòrica a Catalunya. Els artistes buscaven fer-se un lloc al mercat d'art parisenc a través de salons i galeries, dues plataformes de difusió i reconeixement d'artistes i tendències. Molts hi anaven a la recerca d'inspiració i retornaven amb idees noves o amb obres ja executades. La Sala Parés es va convertir en un espai provilegiat on es podia apreciar l'evolució d'artistes durant diverses dècades.
La mostra està dividida en 4 apartats:
* El realisme anecdotista: pintura realista de caràcter burgès, amb obres de Ramon Martí Alsina, Simó Gómez, Francesc Miralles, Josep Cusachs i Gaspar Miró Lleó, entre d’altres.
© Santiago Rusiñol
Retrat d'Erik Satie, 1891

* La bohèmia de Montmartre: escenes de misèria i descoberta de l’ambient nocturn parisenc, amb obres de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Joaquim Sunyer, Ramon Pichot, Ricard Opisso i Hermen Anglada-Camarasa, entre d’altres.

*L'avantguarda d'entreguerres i el retorn a la figuració tradicional: una evolució de la pintura figurativa a Catalunya, amb obres de Josep de Togores, Pere Pruna, Julio González, Manolo Hugué, Miquel Villà, Rafael Durancamps, Josep Amat  i Josep Roca-Sastre, entre d’altres.

*Paris a Parés: homenatge a la històrica exposició Onze peintres d’aujourd’hui organitzada per la Sala Parés a París el 1956 on van exposar pintures realistes produïdes a Catalunya. Amb obres de Josep Mompou, Ramon de Capmany, Josep Maria Mallol Suazo i Alfred Sisquella, entre d’altres.

Exposició oberta fins al 5 de febrer.