17 de gener 2010

Sant Antoni dels rucs



(Ruquet de cal Sedó, als trossos de cal Patró, Duesaigües. Foto: © Paüls, 2010)


Dia 17 de gener, sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics i de treball. A Duesaigües només queda el ruquet de cal Sedó (vegeu foto), que fa poc va desaparèixer tres dies, i ja torna a ser a l'estable. El seu amo, que té vuitanta anys llargs, el cavalca enfilat en una cadira. Diu Josep M. "Vicari" a Notes etnològiques sobre Duesaigües: festes i diades de religiositat popular, que el poble coneix el sant fundador dels eremites amb diferents noms: "Sant Antoni de gener per distingir-lo del de Pàdua; Sant Antoni del porquet, per la seva iconografia; i Sant Antoni dels ases, pel seu patronatge sobre els animals de ferradura." i que tal dia com avui, "era considerat també dia festiu pels arriers i pagesos."
Explica que "a Duesaigües, com a tots els pobles veïns, el dia de Sant Antoni Abat, els fadrins d'abans, després d'una missa ben solemne, es posaven davant de la porta de l'església per a beneir els animals, bo i cavalcant-los, i els feien lluir els millors arreus i portar un vistós llaç a la cua. [...] Després de la benedicció, s'afanyaven a correr tots, donant un tomb pel poble."
Montse G. recorda que la plaça de l'església s'omplia del veïnat que hi duia els rucs ben raspatllats i amb les morralles noves. La canalla hi anava amb els gats i els gossos sota el braç. En canvi, no recorda el costum de repartir panets o coques beneïdes en record del pa que "segons la tradició, un corb portava cada dia a sant Antoni." Possiblement es tracta d'un costum molt antic i que va deixar pas als panets o galetes de la Candelera, d'aquí a quinze dies.