20 de juliol 2019

ORIOL MASPONS, LA FOTOGRAFIA ÚTIL 1949-1995, AL MNAC

Oriol Maspons. Retrat Elsa Peretti, 1966. MNAC en dipòsit. 
Oriol Maspons, la fotografia útil. 1949-1993 és la primera gran mostra retrospectiva sorgida del fons fotogràfic de més de set mil fotografies en paper, negatius i documentació que el fotògraf Oriol Maspons (Barcelona, 1928-2013) va dipositar al Museu Nacional d'Art de Catalunya. A través de 530 imatges l'exposició recorre més de quatre dècades d’intensa activitat de l'autor en els camps del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat.

Maspons va contribuir de forma decisiva a la renovació del llenguatge fotogràfic durant la dècada dels seixanta. Concebia la fotografia aplicada o útil.  Va treballar per a «La Gaceta Ilustrada», «Destino», «Cuadernos de arquitectura», «Triunfo», «Interviú», «L’Oeil», «Paris-Match», «Bocaccio», «Elle» i altres mitjans especialitats i generalistes de l'època. 

El fotògraf va formar part de l’anomenada gauche divine, heterogeni grup de joves intel·lectuals i artistes, models, cineastes, escriptors i arquitectes, que a finals de la dècada de 1960 es van rebel·lar a Barcelona contra la cultura oficial franquista. En va retratar els protagonistes principals, els escenaris i les activitats.

L'extraordinari arxiu de Maspons s’ha digitalitzat i inventariat amb el mecenatge de la Fundació Nando i Elsa Peretti (propietària del fons) i Agrolimen. S'hi han descobert fotografies inèdites realitzades a París, a Londres i a Eivissa en els anys 50. I també reportatges inèdits realitzats a Cuba, Nicaragua i Sud-àfrica. 

Exposició oberta fins al 12 de gener de 2020