12 de juny 2022

HOMENATGE A JOSEP M. BENET I JORNET, A LA SALA BECKETT

Josep M. Benet i Jornet
(Barcelona, 1940 - Lleida, 2020)

Quatre úniques funcions d'Apunts sobre la bellesa del temps. Homenatge a Josep Maria Benet i Jornet, a càrrec del Laboratori Peripècies, amb la coordinació del dramaturg Sergi Belbel. Hi han representat sis obres breus inèdites: «A la clínica», «La fageda», «Dos camerinos», «Petit regal a un pare», «Tovalloles de platja» i «Angúnia».  Peces de dos o tres intèrprets, que s'han distribuït per diversos escenaris de la Sala Beckett, des de la sala gran de Baix a una de les aules, la sala de Dalt, el taller, els camerinos o la terrassa interior. El públic, dividit en tres grups, hem anat passant d'un espai a un altre on un dels tres acompanyants —Roc Esquius, Sergi Belbel o Lara Díez Quintanilla—  feia una introducció del registre dramàtic de cada peca que s'hi representaria, ja sigui realista, brechtiana o relativa, corresponents a diferents etapes de la seva creació. 
I, com a cloenda, tots els intèrprets a escena han representat fragments de les obres més conegudes de l'autor, en àudio enregistrat. Obres que van portar massivament al teatre tota mena de públic i que romanen a la memòria teatral col·lectiva, com no ho ha aconseguit cap altre dramaturg contemporani: «Una vella, coneguda olor», «Berenàveu a les fosques», «La desaparició de Wendy», «Revolta de bruixes», «Descripció d’un paisatge», «El manuscrit d’Ali Bei», «Ai, carai», «Desig», «Fugaç», «E.R.», «Testament», «El gos del tinent», «Salamandra», «Soterrani» o «Dues dones que ballen».
La Sala Beckett tancarà la temporada dedicada a Benet i Jornet amb la lectura [20, 21, 22 juny] de «Estiu ardent, 1947», obra de caire realista, inacabada i inèdita. ¿I els programadors dels teatres públics dormen o què?

*