12 d’octubre 2009

TRIAS, CENT UN ANYS DE GALETES

 
A casa tenim una notable col·lecció de llaunes de galetes Trias de Sta. Coloma de Farners. La dels vellets —que és la imatge corporativa—, la del mosaic d'arts i oficis antics, la de sant Jordi, la de la Sagrada Família... Ens falta la del centenari, de la qual crec que en van fer una edició limitada. Les galetes Trias són d'alta qualitat, cent per cent naturals: "Plaers d'ametlla", diu l'eslògan actual de la marca. Ha passat en aquests cent anys per altres eslògans: "Exquisits postres", "Legítimes teules", "Tota la vida fent galetes". Llegeixo a la pàgina web de l'empresa, en l'apartat informatiu Joc Trias, que l'any 1908 sortien del forn 336 teules l'hora i que ara en surten 28.000. A nosaltres ens agraden totes les especialitats, però sobretot les teules, els neulets cremosos amb sabor de taronja o de cafè i els recoberts de xocolata, les barretes cruixents de pralinet i els de crocant.
El fundador repartia les galetes pels comerços de la comarca en bicicleta. Ara els seus néts n'exporten a tot el món. L'empresa familiar ha crescut i es manté a càrrec de la tercera i de la quarta generació (Joaquim Trias, director general; i la seva filla Maria, directora de màrqueting, i el seu fill Joaquim, director de producció.) L'empresa va obrir el Museu de la galeta, únic en el tema, un petit espai de referència històrica visitada per més de 20.000 persones cada any. Una visita per afegir a l'agenda.