19 de juliol 2023

TINA MODOTTI, A L'ESPAI KBR

© Tina Modotti. Homes llegint «El Machete», ca. 1929
Col·lecció i Arxiu de Fundación Televisa
Ha valgut la pena anar a la Vila Olímpica, precisament quan a mig matí apuntava la canícula del dia més calorós de l'estiu. Amb l'autobús a vessar (la L4, en obres), arribem al refugi climàtic de la Fundació Mapfre, un espai allunyat del centre, però que pel que podem comprovar en cada nova exposició de fotografies té visitants adeptes i assidus com nosaltres, en qualsevol època de l'any.

Avui hi hem vist una àmplia exposició de la fotògrafa i revolucionària italiana Tina Modotti (Udine, Itàlia, 1896 - Ciutat de Mèxic, 1942). Des d’un interès inicial per les formes abstractes, la seva mirada va evolucionar fins a centrar-se en l’ésser humà i en la denúncia de la desigualtat i la injustícia: les condicions precàries dels treballadors, la pobresa urbana o el paper de la dona a la comunitat es van convertir, entre altres qüestions similars, en els temes principals d’una fotografia concebuda com a propaganda política.

Nascuda al si d’una família obrera, amb 17 anys va emigrar als Estats Units on va treballar en una casa de modes, primer com a modista i després com a model. Als anys 20 es va convertir en actriu a Hollywood i va conèixer Edward Weston, que la va iniciar a la fotografia i amb qui es va traslladar a viure a Mèxic el 1923, on es va moure en cercles del Partit Comunista Mexicà. Gairebé tota la seva obra fotogràfica es va produir entre aquesta data i el 1930, any que va ser acusada de conspirar per assassinar el president de Mèxic i va ser expulsada del país. Després de la Guerra Civil espanyola, va tornar clandestinament a Mèxic per ajudar els exiliats.

Oberta fins al 3 de setembre