Benvinguts al barri [Jusqu'ici tout va bien] Mohamed Hamidi. França 2019 |
30 de setembre 2020
PEL·LÍCULA 'BENVINGUTS AL BARRI'
29 de setembre 2020
ESTRENA DE L'ESPECTACLE ''DE VI VA VEU'
Estrena 'De Vi va veu', al jardí de Casa Rull, 26-9-2020 Foto: © Estel Bové Munté | |
La paraula dita per Dolors Esquerda i Bàrbara Roig.
La música festiva creada i interpretada per Aleix Bové
i Sara Sambola. Moviment de Magda Borrull.
© Estel Bové Munté |
© Francesc Cerro-Ferran |
© Estel Bové Munté |
© Estel Bové Munté |
Reportatge de Sílvia Fornós «Diari de Tarragona», 26-9-2020 |
28 de setembre 2020
'DE VORA MAR A TERRA ENDINS', D'ASSUMPTA BOSCH
Editorial Círculo Rojo, 2020 |
Assumpta Bosch ha escrit De vora mar a terra endins en aquesta època de pandèmia, i confessa que s'ha espolsat el corcó que tan gustosament li menjava la vida.
L'autora adopta una actitud de notari d'un temps que s'ha esllanguit. El punt de referència és el passat pretecnològic del món rural del Priorat i del Delta de l'Ebre, amb relats alternats «un viatge d'anada i tornada des de mar a la muntanya. Un viatge des dels sorrals del Delta, els seus arrossars, la seva gent, l'enyor d'un delta esverat, fins a les terres feréstegues del Priorat, absortes entre la llum de les pedres roges i les feixes de ceps amb el seu tossut anar fent»—, com diu Pep Macaya.
Tot i que les parts tenen un cert lligam, el gènere narratiu dominant és el quadre de costums. Recrea la vida quotidiana de la societat rural de la dècada dels anys 60 del segle passat, amb voluntat d'objectivitat. Descriu ambients fent servir la realitat, no sé si a partir de records o de situacions que ha rebut per tradició oral familiar, ja que el llibre no conté referències biogràfiques de l'autora. Detalla les formes de vida (rols de gènere) dels costums (matança del porc, casament, ball), d'oficis perduts (matalasser), de l'alimentació (la cultura de l'aprofitament), de les feines del camp (llaurar, ensofrar, veremar, trepitjar raïm; plantar, segar, birbar, espigolar...). Sense judici de valors, sense intenció crítica i, tot i que hi ha un personatge que algun diumenge compra «La Vanguardia», no reflecteix el context històric del Franquisme. Potser també aquest fet és significatiu per entendre que tret de les grans ciutats la gent de l'època vivia al marge dels petits i dels grans esdeveniments que li canviaven irremeiablement l'existència. De vora mar a terra endins és una excel·lent aportació que reforça la memòria col·lectiva.
S'havia preparat una clotxa de pa, avui. La duia ben farcida. Aquesta vegada l'havia omplert d'escalivada i sardines que la seva mare havia escabetxat dies abans. (p. 24)
En aquella època fer el Servei Social era d'obligada formació i totes les noies fadrines del poble l'havien de fer. (p. 33)
La joventut fa fer coses i en Quimet estava preparat. Es trobaria amb el Tonio a la sortida del poble, just on hi havia els dos eucaliptus i, junts, allí començarien el seu primer viatge. (p. 104)
26 de setembre 2020
EL FOTÒGRAF JOAN RAMELL EXPOSA 'SILENT'
˝Com veure el silenci en una imatge? La pregunta queda en l’aire durant un temps, mentre vaig fent fotografies amb intencions alienes a aquest interrogant.
De sempre hi ha hagut una relació molt estreta entre la paraula i la imatge visual, entre allò escrit i allò projectat en dues dimensions amb línies, formes i colors (o gamma de grisos). Amb les paraules construïm imatges i amb les imatges podem dir. Per això, quan llegeixo i entenc que el poema, fet de paraules i ritme, omple de sentit el silenci que ha estat modificat perquè pugui arribar a la meva comprensió, penso que les fotografies també poden transportar, més enllà de la seva mudesa, el silenci que conté tots els sons, allò que encara no ha estat dit, com les restes d’un big bang sorgit del no-res.
En aquest projecte he obviat el soroll de la presència humana en unes imatges que, tot i així, parlen d’aquesta absència des del silenci. Les imatges diuen sobre algú que acaba de passar, ensenyen el diàleg entre el fred i les flors que s’hi han adaptat, mostren un interruptor a la intempèrie que han premut i encara han de prémer, deixen veure l’aigua que s’escola cap a l’aigüera sense cap altra acció que el seu trànsit, retraten l’iceberg que sura en silenci, sense soroll...
En les paraules que materialitzen una idea queda el pòsit del silenci inicial. En aquestes imatges voldria que es contemplés també el que no es veu."
I, a la sèrie Silent, tot allò que no es veu i hi és, desperta la imaginació, suscita camps verbals que afegeixen capes i més capes de significat a cada imatge.
25 de setembre 2020
DE GREC A GREC
Espectacles que van des d'aquest aigualit Festival Grec 2020 fins al proper Grec, al juliol del 2021, que esperem que la pandèmia ja sigui història i el festival d'estiu de Barcelona es pugui desenvolupar amb tota l'esplendor d'un festival internacional.
https://www.barcelona.cat/grec/ca/de-grec-grec
23 de setembre 2020
PEL·LíCULA 'CARTES A ROXANNE'
Direcció: Alexis Michalik. França, 2018 |
Cyrano de Bergerac és l'obra de teatre més representada de tots els temps. Els meus Cyrano: Josep Maria Flotats (Poliorama, 1985), Gerard Depardieu (en un cinema dels Champs Elyssés a París, 1990), Pere Arquillué (Biblioteca de Catalunya, 2012) i Lluís Homar, (Teatre Borràs, 2018).
La pel·lícula Cartes a Roxanne [Edmond] explica el procés de creació de l'obra de teatre Cyrano de Bergerac en vers —durant tres setmanes abans de l'estrena— des de la idea just esbossada, la tria del títol i el nom del protagonista fins a definir el personatge i les peripècies privades de cada intèrpret i que entremig fan que Edmond Rostand, un dramaturg jove i prometedor, que tot el que ha escrit fins al 1897 ha estat un fracàs, adapti a l'obra que va assajant a mesura que va escrivint i reescrivint. La protagonitzarà Constant Coquelin, el millor actor del moment, amb qui Rostand s'ha posat en contacte de la mà de l'actriu Sarah Bernhard, admiradora del dramaturg.
Una pel·lícula en clau de comèdia que commou, uns personatges que sedueixen des de la primera escena. Una festa tant per als que coneixen l'obra com els que s'hi apropen per primer cop. I amb sorpresa, mentre passen els títols de crèdit del final. 10/10
VOS Filmin
22 de setembre 2020
'DE VI VA VEU', ESPECTACLE MULTIDISCIPLINARI
Dissabte, 26 de setembre, 21:30 h
20 de setembre 2020
SÈRIE 'VERNON SUBUTEX'
Direcció: Cathy Verney. França, 2019 |
Adaptació televisiva de la trilogia de Virginie Despentes. Vernon Subutex (protagonitat per l'actor Roman Duris) forma part d'una generació que ha estat víctima de les transformacions de la societat tecnològica. Propietari d'una famosa botiga de discos a París, lloc de reunió dels amants del rock. Es va veure forçat a tancar-la. Durant un temps va anar malvivint i el dia que el van desnonar del pis, sense saber on anar, aprofita la invitació al concert de retorn als escenaris d'Alex Bleach, una antiga estrella. El retrobament és efusiu i Bleach, mentre Vernon dorm, enregistra un testament abans de suïcidar-se on revela un secret molt cobejat i li deixa les cintes en herència.
La sèrie ressegueix les antigues amistats de Vernon a casa de les quals va a parar pidolant sopluig, encara que només sigui per una nit. Ens hauria agradat, però, entendre quina relació hi mantenia en l'època de joventut. El recorregut del personatge és un retrat creïble, que va evolucionant tristíssim i descarnat de la vida al carrer i la solidaritat entre indigents en contrast amb les suposades amistats benestants de Vernon que en fugen en veure que s'ha convertit en un fracassat. Una investigadora (Véline Sallete) estirarà el fil —viatja a Barcelona i hi transcorren unes quantes escenes— per saber per què són tan importants les cintes que té Vernon per al cineasta que li retribueix tan generosament els serveis.
VOS Filmin. 9/10
19 de setembre 2020
PEL·LÍCULA VIETNAMITA 'GOODBYE, MOTHER!'
Direcció: Trinh Dinh Le Minh. Vietnam, 2019 |
18 de setembre 2020
PRELUDI DE 'LA BIENNAL', A LA CASA SEAT
PEL·LÍCULA 'C'EST ÇA L'AMOUR'
Una família que es desfà, amb un plantejament d'una altra època. La mare marxa de casa i el pare es queda al domicili familiar amb les dues filles adolescents. No se'n surt. La casa es descontrola. Cap dels tres hi viu feliç. L'home només espera que la dona torni a casa, cosa que arriba fins i tot a l'assetjament, encara que el títol digui que és amor. Sota la pàtina de tendresa, la resta de situacions són previsibles. 7/10
VOS Filmin
16 de setembre 2020
'L'ÀVIA PORTA PÍRCINGS' RELAT A LA REVISTA «NW REUS»
NW La Revista de Reus, 96, setembre 2020: 43-44 |
L'acció del relat breu L'àvia porta pírcings, il·lustrat per l'artista reusenca Teresa Llorach, transcorre a urgències de l'Hospital Sant Joan de Reus. Una infermera pren la pressió a una àvia i transgredeix la màxima conversacional de quantitat (Grice), de manera que li dona més informació de la necessària.
Publicat a la Revista «NW Reus» (setembre 2020, núm. 96: 43-44), s'inscriu en la col·laboració que la revista ha establert amb el col·lectiu literari Reusenques de Lletres del qual formo part.
PAULINA DE METTERNICH
Una infermera acabada de diplomar va explicar a l'àvia que li prendria la pressió sistòlica i la pressió diastòlica. L'àvia va fer morros. «Em pensava que només me'n prendria una», va remugar.
LENA PAÜLS. L'àvia porta pírcings, fragment
15 de setembre 2020
CARTELL DE LES FESTES DE LA MISERICÒRDIA. REUS, 2020
Enguany, a causa de la pandèmia del coronarius, el programa d'actes de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia és de mínims, adaptat a l'emergència sanitària. No hi haurà cap acte multitudinari, ni cercaviles ni revetlles ni la baixada del Ball de Diables per escenificar al santuari la lluita entre el bé i el mal.
Segons diu la llegenda, el 1592 la visió de la Mare de Déu en temps d'una pandèmia de pesta, va fer invocar la Misericòrdia. Amb la lectura semiòtica del cartell de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia 2020 no sabrem si correspon a l'any de la pandèmia de coronavirus o de qualsevol altre any. Però el cartell que signa Alina Ballester ens recorda que el cicle no s'atura. Regeneració en latència.
12 de setembre 2020
SÈRIE ISRAELIANA 'L'ATTACHÉ'
VOSC Disponible a Filmin
08 de setembre 2020
LA MERCÈ 2020, UNA FESTA DIFERENT
El pregoner serà Jaume Mateu (el pallasso Tortell Poltrona)
El cartell de La Mercè 2020 ha estat elaborat amb tradició modernista per Reskate Studio (María López i Javier de Riba). Diuen els creadors que la nena "representa l'esperança en les generacions més noves i que, en posició activa, sosté a la mà una llagosta, aquell insecte convertit en plaga que va fer que els barcelonins del 1687 es posessin en mans de la Verge de la Mercè. Quan es va aturar la calamitat, la santa va acabar sent nomenada patrona de Barcelona. Avui, aquest insecte que ens explica per si sol tota la història d'un patronatge i d'una festa, marca la silueta d'un somriure sobre la mascareta."
Un cartell preciós al qual caldria haver corregit la majúscula del mes.
Vegeu els cartells des del 1979 ençà.
06 de setembre 2020
LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ 2020
«La Setmana», 38a edició. Va començar el 1983 a l'Estació de Sants i ha anat canviant d'ubicació: Estació de França, Drassanes, plaça Catalunya, Sant Cugat del Vallès, parc de la Ciutadella i les darreres edicions a l'avinguda de la Catedral. Enguany, excepcionalment a causa del coronavirus, s'ha buscat el lloc més obert possible de Barcelona: el Moll de la Fusta, de cara al mar.
Més concentrada de dies i d'activitats: presentacions de llibres i de programes de les biblioteques, recitals, passejades i itineraris literaris, xerrades, contacontes...
03 de setembre 2020
SÈRIE 'HARLOTS: CORTESANES'
Regne Unit i EUA, 2019 |
02 de setembre 2020
PEL·LÍCULA ESLOVACA 'QUE ES FACI LA LLUM'
Que es faci la llum [Nech je svetlo aka] Direcció: Marko Skop. Eslovàquia, 2019 |
FilminCat 8/10
01 de setembre 2020
'AIMA', D'ÁNGEL BURBANO
o bé a artgallery.ct@gmail.com
ONZÈ ANIVERSARI
Avui fa onze anys que vaig començar aquest blog dietari. Estem sortint d'una pandèmia que ens ha obligat a restringir les trobades socials en fòrums culturals, i ha estat la xarxa que ha suplert en part les mancances: pel·lícules, sèries, enregistraments d'obres teatrals, d'òperes, de concerts... Amb el confinament de tres mesos s'han revaloritzat les visites virtuals als fons dels museus i a les exposicions temporals. Els préstecs de lectures a Ebiblio han tret fum. Ara l'aspiració sembla simple: que ens toqui l'aire i poder veure que les orenetes comencen a aplegar-se, que el cicle vital continuï sense ensurts.
Aniversari (2010) / Segon aniversari (2011)
Cinquè aniversari (2014) / Sisè aniversari (2015)
Setè aniversari (2016) / Vuitè aniversari (2017)
Novè aniversari (2018) / Desè aniversari (2019)
Si us ve de gust, anem plegats pel dotzè.