20 de gener 2010

Ascó, alerta roja


 Mapa dels consells comarcals que han aprovat
mocions en contra del cementiri nuclear.
Font: Coordinadora anticementiri nuclear de Catalunya 


 
El consistori d'Ascó està estudiant presentar la candidatura per acollir el cementiri de residus d'alta radioactivitat de tot l'Estat. No n'hauria sabut res ningú, si no fos per la societat civil que ha aixecat la llebre.
Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears han acusat el govern espanyol de "temptar" els alcaldes d'Ascó (Ribera d'Ebre) i de Yedra (Guadalajara) amb diners públics perquè els seus municipis s'ofereixin a acollir el magatzem nuclear.
El que em sobta és que un consistori pugui tenir capacitat legal per ell mateix per presentar-se com a municipi candidat sense tenir en compte les mocions dels pobles del seu entorn, del seu Consell comarcal o la resolució en contra del Parlament, en un tema ambiental d'aquesta envergadura.
Pel que fa a la implicació política, cal tenir present que la resolució al Parlament va ser aprovada amb el suport de Convergència i Unió, el partit de l'alcalde d'Ascó. Per aquest motiu, cal esperar de la federació nacionalista que sigui coherent i que forci l'alcalde a no presentar la candidatura. Catalunya ja supera amb escreix la quota de solidaritat a l'hora de tenir centrals nuclears. D'altra banda, les entitats ecologistes han recordat que la decisió d'instal·lar un cementiri nuclear a l'Estat es va prendre quan el ministre d'Indústria era José Montilla. Ens toquen totes.

Fonts: Reus Digital (19.1.2010), 3cat24 (20.1.2010)
i Coordinadora Anticementiri nuclear de Catalunya