10 de gener 2010

El terra innivat

"El terra encara està innivat", ha dit Toni Nadal, meteoròleg de TV3, avui, al TNmigdia. Pel context, hem entès que el terra encara estava cobert de neu. Així, doncs, afegirem "innivar" a la col·lecció lexicològica que va iniciar l'equip de meteoròlegs de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, seguint el mestratge d'Alfred Rodríguez Picó, primer meteoròleg nacional que ha emprat la termilogia popular i precisa.
En l'actualitat, són del domini públic paraules que els meteoròlegs han revifat o han introduït de nou amb bones dosis de pedagogia, com anticicló, calamarsa, isòbares, satèl·lit meteosat, boira gebradora, xafogor, cel enterenyinat, cel serè, temperatura mitjana, desglaç, glaçada negra, penell, ratxes o cops de vent, mestral, garbí, mitjorn, tramuntana, xaloc, ponent...
Aquests darrers dies, coincidint amb el temporal de vent i neu, n'hem sentit unes quantes, que remarco: aiguaneu, borralló / floc de neu / volva, caramells, borrufada (tempesta de vent i de neu), borrasca (vent fort acompanyat de pluja, neu o pedra) pobles aïllats, virga (núvol complementari en forma de vel o cortina format per gotes o cristalls de glaç que es precipiten i s'evaporen abans d'arribar a la superfície terrestre procedents del núvol sota el qual se situa.) I, també, innivar, és clar.

A la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya trobem predicció actualitzada,
mapa d'avisos, mapa de vigilància i predicció municipal, de 8 dies. Cliqueu aquí: