"El terra encara està innivat", ha dit Toni Nadal, meteoròleg de TV3, avui, al TNmigdia. Pel context, hem entès que el terra encara estava cobert de neu. Així, doncs, afegirem "innivar" a la col·lecció lexicològica que va iniciar l'equip de meteoròlegs de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, seguint el mestratge d'Alfred Rodríguez Picó, primer meteoròleg nacional que ha emprat la termilogia popular i precisa.
En l'actualitat, són del domini públic paraules que els meteoròlegs han revifat o han introduït de nou amb bones dosis de pedagogia, com anticicló, calamarsa, isòbares, satèl·lit meteosat, boira gebradora, xafogor, cel enterenyinat, cel serè, temperatura mitjana, desglaç, glaçada negra, penell, ratxes o cops de vent, mestral, garbí, mitjorn, tramuntana, xaloc, ponent...
Aquests darrers dies, coincidint amb el temporal de vent i neu, n'hem sentit unes quantes, que remarco: aiguaneu, borralló / floc de neu / volva, caramells, borrufada (tempesta de vent i de neu), borrasca (vent fort acompanyat de pluja, neu o pedra) pobles aïllats, virga (núvol complementari en forma de vel o cortina format per gotes o cristalls de glaç que es precipiten i s'evaporen abans d'arribar a la superfície terrestre procedents del núvol sota el qual se situa.) I, també, innivar, és clar.
A la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya trobem predicció actualitzada,
mapa d'avisos, mapa de vigilància i predicció municipal, de 8 dies. Cliqueu aquí:
mapa d'avisos, mapa de vigilància i predicció municipal, de 8 dies. Cliqueu aquí: