28 de gener 2010

Les pintures de Santa Caterina.



(Cartell de l'exposició de les pintures de Santa Caterina
de la seu d'Urgell. Museu Nacional d'Art de Catalunya)



El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) presenta La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d'Urgell. És una exposició de petit format (tres murals originals i documentació), però de gran qualitat.
Santa Caterina d'Alexandria era patrona de l'orde dominic, nascut per lluitar contra el catarisme. La seva figura es posa com a model de predicació antiherètica. El conjunt de pintures murals de Santa Caterina es relaciona, precisament, amb el patronatge del bisbe Ponç de Vilamur (1230-1257), actiu lluitador contra l'heretgia càtara a la diòcesi d'Urgell. Són un exemple tardà de pintura romànica catalana. Va ser arrencat dels murs de la catedral de la Seu d'Urgell a principis del segle XX i venut en tres parts independents al mercat internacional d'antiguitats. Els fragments es troben en l'actualitat en els següents museus:
Sant Sopar. Museu Episcopal de Vic
Disputa i arrest de santa Caterina. Museu Nacional de Catalunya
Martiri de santa Caterina. Fundació Abegg de Suïssa.
Ara el MNAC ha aplegat aquestes tres parts disperses, de les quals sobresurt la pintura de santa Caterina torturada en una roda de ganivets que se li claven al cos. En commemoració del 75 aniversari adel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) l'entrada a l'exposició és lliure.