01 de gener 2010

Notes etnogràfiques de Josep M. "Vicari"

Església de Santa Maria, a Duesaigües. L'altar major, abans de la guerra civil.
Fotografia que ens regala, signada, la senyoreta Pilar
Avui fa un any de la mort de Josep M. A. En les seves Notes etnogràfiques sobre Duesaigües: festes i diades de religiositat popular, llegim sobre el Cap d'any:

"El primer dia de l'any és conegut també per Cap d'Any o Ninou en tots els indrets de Catalunya i se celebra la festa de la Circumcisió del Senyor. A la missa matinal d'aquesta diada, el rector de la parròquia donava compte del moviment parroquial de l'any tot just passat, fent una estadística dels naixements, dels casaments i de les defuncions. Els fidels, en comentar-ho després de la missa, deien: "han guanyat els morts", o bé, "han guanyat els vius."
Els captiris —guilandus a Duesaigües— o captes persistien de manera ben viva a Catalunya fins a l'any 1936. Els infants anaven a casa dels parents amb una cistelleta felicitant el Cap d'Any o Ninou i, a canvi, rebien figuretes de massapà, torrons, neules i més d'una moneda."
Interpreto per les Notes... de Josep M. "Vicari" que els fills dels vençuts no van tenir esma de continuar aquesta tradició després de 1939.