30 de desembre 2009

NIUS DE TUPÍ

A diferents façanes de cases de Duesaigües hi ha nius de tupí o pardaleres: a cal Maiep pairal, a ca l'Estoler, a cal Ramonet del carrer d'Enseula... Són olles de ceràmica clavades dins de la paret de pedra, amb el broc cap enfora, que els pardals folren per dins amb borrissol i matèries vegetals.
En parlo amb Cisco "Carrascle" i m'explica que, efectivament, a les cases amb paret de pedra era tradició clavar-hi nius de tupí. Segons ell, col·locaven els tupins a les parets cegues (sense finestres ni balcons) "pel gust de tenir els moixons a prop", però evitant que embrutessin persianes i ampits amb closques de gra, restes d'insectes i excrements. El carrer i la paret es netejaven amb la primera tamborinada de tardor.
La descoberta de nius ha suscitat un cert interès d'uns quants veïns del poble. Fotografiant els de ca l'Hostaler, he coincidit amb el Josep Maria B., l'Àngela, la M. Teresa F.,  la Montse G. i la Pepita C. Hem acabar amb torticoli, de tant de mirar enlaire.
En aquesta època, que les orenetes han emigrat, els forats de les cases de pedra i els nius de tupí tenen força trànsit. Els pardals hi feinegen amb animada piuladissa. La crisi immobiliària no afecta aquests habitatges ocellaires. Per ara.