05 de setembre 2011

FRANCESC CATALÀ-ROCA, FOTÒGRAF

 


Admiro les fotografies en blanc i negre de Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) per la seva autenticitat i perquè va immobilitzar instants de la vida quotidiana i els va elevar a categoria de document històric.
Hem pogut gaudir de la seva obra en moltes exposicions i als llibres d'Editorial Destino. Cito de memòria: Cent anys de carrers de Barcelona, de Josep M. Espinàs; La Costa Brava, de Josep Pla; Els Monestirs Catalans, d'Antoni Pladevall; Guia de Catalunya, de Josep Pla... I en color, l'extraordinari treball il·lustratiu de El que hem menjat, de Josep Pla. Moltes, moltes instantànies del fotògraf Català-Roca formen part de la nostra memòria col·lectiva.


Fotografies de Fancesc Català-Roca. Sala d'Exposicions La Pedrera, 2011
Ara l'Obra Social de Catalunya Caixa presenta al primer pis de La Pedrera una mostra de fotografia documental de l'autor feta entre els anys cinquanta i seixanta i, a més, fotografia d'arquitectura, una dedicació professional seva poc coneguda. El matí que hi vam anar nosaltres —primers d'agost— hi havia cua a la Pedrera, gairebé paral·lela a la que hi acostuma a haver sempre per pujar al terrat.
Els organitzadors diuen que l'exposició de Francesc Català-Roca ha superat totes les expectatives en nombre de visitants.  Tot plegat, una excusa per passejar-se un cop més per la vida que va fixar en imatges el mestre de l'enquadrament perfecte.
Exposició oberta fins al 25 de setembre.