18 de setembre 2011

GEGANT CARRASCLET, 25 ANYS

El gegant Carrasclet tindrà pastís pel 25 aniversari, avui, a la plaça del santuari de Misericòrdia. La Colla Sardanista Rosa de Reus, que el van apadrinar junt amb el gegant indi i la Vitxeta del gegant Carrasclet, acollirà al 45 Aplec Baix Camp ballades del gegant acompanyat com sempre pel grup de grallers Pentagralla. Vint-i-cinc anys reivindicant la figura d'aquest guerriller català.

Gegant Carrasclet de Reus. Actuació de lluïment del dia de Sant Pere. Marxa i Valset del Carrasclet amb el grup de grallers Pentagralla que acompanyen el gegant des de 1998, al migdia després de la tronada. Reus, 2011
 
El gegant Carrasclet representa la figura de Pere Joan Barceló i Anguera (Capçanes, 1682-Breisach el Vell, 3-4 de setembre del 1743?), de sobrenom Carrasclet, llenyataire i carboner, que va lluitar, durant la guerra de Successió, a les files de l'arxiduc Carles d'Àustria.
   
Els qui havien fugit de les persecucions borbòniques 
confiaven que el Carrasclet els guanyés, com fos, 
el dret al retorn i a la llibertat. 
ANDREU SOTORRA. El coronel de Cala Gestell

Carrasclet podria ser aquesta icona nacional 
a les terres de la Catalunya Sud.
JAUME BORRÀS. Conferència pel 25 aniversari.

El gegant Carrasclet és fruit de la iniciativa privada. És obra de l'escultor reusenc Manel Llauradó, que el va acabar el 1986. És de poliester, fa quatre metres d'alçària i pesa 76 kg. Té el rostre ferreny i mostra una actitud serena; el cap lleugerament decantat a un costat en relació amb el tors va cofat amb una gorra musca. Va vestit amb camisa sense coll, jec curt de color lila, faixa morada,  estola clara penjada del muscle dret i pantaló-faldó fosc. Porta un pistolot a la faixa i un trabuc agafat amb la mà esquerra, a la culada d'ambdues armes porta un escut de llautó amb l'estelada, simbologia anacrònica, però inequívoca del sentit alliberador del personatge.
El gegant disposa de música pròpia (toc de marxa i valset), composada per Biel Ferré.

Per saber-ne més, llegiu l'article 
El gegant Carrasclet, de l'historiador Marc Ferran
 
Colla Gegantera del Carrasclet de Reus
i grallers del grup Pentagralla.
Fossar Vell, Sant Pere, 2011. Foto: © Pentagralla. 

El Gegant Carrasclet 
al Fossar de les Moreres, Barcelona
Foto: © Pere Rius 

Al fossar de les moreres
no s'hi enterra cap traïdor;
fins perdent nostres banderes
serà l'urna de l'honor.

FREDERIC SOLER "Pitarra" 


Llegiu la crònica de Pere Rius sobre la celebració del 300 aniversari del casament de l'arxiduc Carles d'Àustria amb Elisabeth-Crhistine, a l'església de Santa Maria del Mar de Barcelona, a la qual va ser convidat el gegant Carrasclet.
Primers portadors i pares del Carrasclet.
De dreta a esquerra: Marius Nogués, Jordi Bertran, Marc Ferran i Miquel López.

Els actes de l'aniversari s'han iniciat amb l'exposició "El gegant Carraslet, 25 anys" al Museu d'Art i Història (Plaça de la Llibertat de Reus), amb fotografies i objectes que repassen la història de la colla. Oberta fins al 23 d'octubre.
També en ocasió d'aquesta commemoració, l'Ajuntament de Reus ha concedit a la Colla gegantera del Carrasclet la Menció honorífica municipal.
A més, un vi portarà el nom del guerriler. Els responsables de la seva colla gegantera, amb Jordi Brunet i Castellano al capdavant, han elaborat una quantitat limitada d'ampolles de vi originàries de Capçanes, vila nadiua del Carrasclet.

Colla gegantera del Carrasclet i grallers del grup Pentagralla
a l'exposició "El Gegant Carrasclet, 25 anys".
Foto: © Sara Mauri, setembre 2011. 
(Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

Els qui sentien molt de prop l'acció del Carrasclet
li estaven agraïts li demanaven d'entrar a formar part
del seu escamot i multiplicaven per deu cada voluntari
perquè aquest convencia els altres homes de la seva honestedat.
ANDREU SOTORRA. El coronel de Cala Gestell