08 de setembre 2011

BONETER DEL JAPÓ

Boneters del Japó: de fulla verda, albomarginatus i mediopicta.
Jardí de llicorella, Refugi de la Vinyeta, Duesaigües.
Foto: Paüls, 2011
Els boneters del Japó (Euonymus japonicus) són uns dels arbustos més antics del jardí de llicorella. Gairebé tots els exemplars procedeixen d'esqueixos de les primeres mates plantades fa una trentena d'anys. En tenim de tres varietats —Cliqueu sobre les fotos, si les voleu ampliar—: De fulla verda,  el qual tractem cada temporada amb sulfat de coure pel fong oïdi, una mena de polsim blanquinós; la de fulla de color verd matisat de groc (mediopicta) que, tot i ser de fulla perenne com els altres, sembla un arbust caducifoli, perquè cada any les fulles s'assequen i cauen; i les de les vores blanques (albomarginatus), el més resistents a les plagues, un exemplar del qual tenim plantat a mitja ombra i seria un arbre d'alçària considerable si no el mantinguéssim  a ratlla a uns dos metres —vegeu-ne foto inferior—. Tots els altres exemplars, tant els plantats en torretes com els que són a terra, no passen del metre.

Boneters del Japó en torretes i exemplar florit.
Jardí de llicorella. Foto: Paüls, 2011

Els boneters del Japó s'utilitzen per fer tanques perquè no els afecta la poda sistemàtica.  Fan unes flors petites de color blanc i uns fruits verds, una càpsula en forma de bonet—vegeu-ne aquí un macro—, del qual pren el nom l'arbust.
No paro de fer esqueixos d'aquests supervivents que admiro, a més de l'esplendor de les fulles,  perquè són resistents al fred i al sol directe i toleren bé les condicions de reg escàs.