02 de setembre 2011

EL DRAC RECICLAT


El drac reciclat. La veritable història de...
Text i il·lustracions: Cristina Arnau
Per a lectors a partir de 6 anys


Per un canal no habitual m'arriba un àlbum il·lustrat  d'excepcional delicadesa: El drac reciclat . S'hi combinen fotos,  dibuixos i collages de materials diversos, imprès en paper ecològic i tintes vegetals, perforat i cosit a mà amb fil de cànem.  El conte és una al·legoria sobre el mal trascendit, reconvertit en il·lusió.
El llibre permet una lectura circular, de tal manera que es pot començar llegint per la portada que du el títol del conte o, girat, per l'altra portada. I recomençar. Recomano començar per El drac reciclat i, a continuació, endinsar-nos en el making off sentimental —La veritable història de...— i tornar a El drac reciclat per trobar el rerefons secret que l'autora ha confessat en l'altra part.
Comencem pel conte. Amb materials de rebuig, l'Ona i l'Enric, els dos petits de la casa, fan un drac. Un cop enllestit, hi volen jugar alhora, i el fan malbé. La lluna, l'estel somiador i el sol compensen els infants recicladors i col·laboren per convertir el seu drac en format llibre. Es clou, doncs, amb la tesi que sobre les cendres del projecte desfet es basteix la nova vida.
A l'altra banda, La veritable història de..., cada objecte, cada color dels fons són significatius i contenen una substanciosa càrrega emotiva. El drac va ser dissenyat per l'autora i el seu fill gran, l'Enric, coprotagonista de la història, quan era un nen de set anys.  L'altra coprotagonista és l'Ona. És el motor d'aquest àlbum. L'Ona va néixer el 2004 amb una malaltia no diagnosticada fins als tres anys i mig: dèficit del transport de la glucosa cerebral,  el cervell fa una barrera i no deixa penetrar la glucosa.
Els lectors menuts hi trobaran un conte distret, molt ben editat i idees per fer una manualitat. A més, com que la realització d'aquest llibre ha estat un recurs catàrtic, els adults que els acompanyin en la lectura tenen a les mans un magnífic exemple per mostrar que cal assimilar els moments dolents per poder gaudir del present. Per mitjà de l'art, posem per cas, com aquí.
El drac reciclat es pot trobar, a banda de Truimultimedia, S.L., a les següents llibreries, entre d'altres:
La Central del Raval - La Central
La Central del MACBA
La Central Barcelona
Casa Anita