02 de març 2011

VISCA ELS NUVIS

Visca els nuvis
Adaptació de Joan Pera de «The Four Poster», de Jan de Hartog 
Intèrprets: Joan Pera i Amparo Moreno
Direcció: Miquel Gòrriz
Teatre Condal, Barcelona

L'obra teatral es va estrenar el 1951 a Broadway i se n'ha fet una versió per al cinema i un musical. Ara, l'adaptació al context històric català és de Joan Pera. Comença amb el casament de la parella, el 1909, en ple caos de la Setmana Tràgica i acaba a la postguerra amb el règim franquista. Entre que enceten la vida conjugal fins que són dos vells, han estat pares d'un fill i una filla, han superat el cansament i els conflictes de convivència, han sobreviscut als intents de deserció de continuar junts. El testimoni d'questa història conjugal és el llit heretat de la família del marit, que finalment hauran d'abandonar a la casa on han viscut tota la vida i que ara, a la vellesa, passarà a unes altres mans.
Joan Pera i Amparo Moreno tenen els seus moments de glòria en dos solos. Un fent de presentador de varietats i l'altra cantant un cuplet. Durant tota l'obra alternen el registre dramàtic amb el còmic —accentuat en Joan Pera,  al seu punt de mesura en Amparo Moreno—. El context històric no envaeix gaire la intimitat, la parella és més aviat aliena als esdeveniments externs que la superen.
Remarco la caracterització en vells que fan en directe, quan encara es tenen l'un a l'altre. No els queda res més, de fet.