20 de març 2011

DUES DONES QUE BALLEN

Dues dones que ballen. Autor: Josep Maria Benet i Jornet
Direcció: Xavier Albertí. Teatre Lliure de Gràcia
Foto: © Ros Ribas

Hi tinc sentiments sobreposats, en l'estrena de l'espectacle Dues dones que ballen. Els enumero tot avisant que l'ordre no m'altera les emocions:  s'estrena al rehabilitat Teatre Lliure de Gràcia, l'ha escrita Josep M. Benet i Jornet, dramaturg del qual he vist moltes obres en aquest espai màgic i la interpreta Anna Lizaran, la meva intèrpret de capçalera i fundadora del Teatre Lliure, on va néixer i créixer com a actriu.
L'obra se situa en un piset dels voltants de la Ronda de Sant Antoni. Les protagonistes són una dona gran i la seva assistenta. Diu l'autor que va treure'n la inspiració en una imatge real d'una dona gran que buscava desficiosa un tebeo a les parades del Mercat dels Encants de Sant Antoni.
Anna Lizaran interpreta la dona vella que viu la solitud amb amargor. En reconeixem la seva imatge i la circumstància en tantes persones d'ara mateix.  Alícia Pérez, interpreta l'assistenta, una dona jove que amaga un dolor profund. És un personatge més complex que la gran, menys conegut, però que l'actriu fa versemblant desplegant una bona quantitat de recursos expressius. Una i altra broden en mil matisos l'obra Dues dones que ballen de Josep M. Benet i Jornet. Els nostres aplaudiments les han obligades a sortir sis vegades a saludar.

Una nit d'estrena és la cosa més angoixosa
del món. Però també la més bella,
i no la canviaria per res.
JOSEP M. BENET I JORNET. Qui sóc i per què escric