22 de març 2011

25 ANYS DE MAKINAVAJA


La Biblioteca Ignasi Iglésias (Can Fabra, Segre, 24-32) acull una exposició d'originals d'Ivà,  Ramon Tosas (Manresa, 1941- Briones, 1993), del còmic Makinavaja, en motiu dels 25 anys de la primera publicació (1986) al setmanari «El Jueves». Makinavaja és una mena de crònica d'un lladregot de barri i els seus sequaços on Ivà va reflectir les misèries humanes amb to sarcàstic i hi va recrear la fonètica de la parla argòtica d'un suposat barri popular. Ivà va ser un humorista gràfic àcid i trencador. A «El Jueves», a més de la sèrie Makinavaja va publicar Historias de la puta mili  en clau satírica sobre els militars d'ofici i els reclutes que feien el servei militar obligatori.
Tant Makinavaja com Las Historias de la puta mili van ser adaptades a teatre, al cinema i a la televisió. El to paròdic d'aquestes peces ens ha fet riure una estona llarga. L'equivalent d'avui seria el programa Polònia, de TV3.
L'exposició 25 anys de Makinavaja és itinerant i es podrà veure a partir del 8 d'abril a d'altres biblioteques de Barcelona.

No somos ná
IVÀ. «El Jueves», 1991