06 de març 2011

RIVE GAUCHE

Rive Gauche
Autor: Marc Rosich. Direcció: Rafel Duran
Sala Muntaner, Barcelona

La Sala Muntaner acaba de presentar l'obra Rive Gauche, un text brillant de Marc Rosich, basat en la relació que van establir dues llibreteres importants de la rue Odéon de París,  als anys vint del segle passat: Adrienne Monnier (interpretada per Anna Güell) i Sylvia Beach (Mercè Anglès), amants i còmplices que van viure una passió vocacional pels llibres i la literatura. Pels seus establiments —La maison des amis des livres i Shakespeare and Company—,  van passar-hi tota una generació d'intel·lectuals: Paul Valéry, André Gide, Gertrude Stein, Paul Claudel, Guillaume Apollinaire, André Bretón, James Joyce... La relació de les dues llibreteres es va trencar en interposar-se la fotògrafa nord-americana Gisèle Freund, interpretada per Maria Molins, que fa també altres personatges, el principal dels quals, la mestra de cerimònies que fa recordar als espectadors d'avui el cabaret de l'època.
Rive Gauche no és alliçonadora de res, però jo hi he après que Sylvia Beach, la llibretera nord-americana que s'estableix a París, va publicar en anglès per primera vegada l'Ulisses, de James Joyce. Edició que la va portar a la ruïna econòmica.
És una obra que pot donar molt de joc en un espai escènic més ampli. Aquí a la Sala Muntaner es troba una mica encaixonada.

Per què no bastir en aquet ambient privilegiat 
i sofisticat una comèdia, feta d'enginy, 
paraules i alguna cita culta?
RAFEL DURAN Director de Rive Gauche