07 de març 2011

REVISTA «DESCOBRIR CATALUNYA» NÚM. 154


La revista «Descobrir Catalunya", número 154, març 2011 dedica el dossier central a Les Serres del Mestral, amb el següent contingut:

Presentació:
Serres del Mestral. La fúria del Mestral
El mestral ve del nord-oest, traspassa els Pirineus i acanala vents freds i forts per la vall de l'Ebre, per això bufa amb força al massís del Port, al Delta i al Camp de Tarragona, especialment a les serres que porten el nom del vent. Andreu Sotorra (text), Rafael López-Monné (fotografia), Blauset / Imaginart (cartografia)

Reportatges:
Descobertes inspiradores. Cinc itineraris on la història i la llegenda es confonen
Entre històries de pirates i de gossos vampírics, treuen el cap petits pobles que mostren un sorprenent inventari de tresors. Retaules, molins, colors o pessebres que van inspirar artistes de la talla de Joan Miró i Joan Perucho. Ruth Casanovas (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Paradís de pirates, nius de bandolers. Orografia d'una zona de Mediterrània pura
Les serres del Mestral besen la costa per les muntanyes del coll de Balaguer. El bocí de costa que allà es conserva és un bon punt de partida per a l'evasió: hi queden racons que el ciment no ha conquerit, amb nombroses cales i platges per a tots els gustos. Sara Sans (text), Rafael López-Monné (fotografia)

La sal de la vida. 5 biografies dels territoris tocats pel mestral
Ja visquin a la mar o a la muntanya, els habitants d'aquestes contrades fan de l'honestedat una manera de viure. A prop de tot, i lluny alhora, s'han construït amb sacrifici i modèstia una existència ben saludable. Isaac Albesa (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Muntanyes viscudes. A peu per les serres de LLaberia, de Tivissa i de Vandellòs
Les serres del Mestral deixen al descobert amables testimonis que parlen d'un temps agrari passat en què fins a l'últim pam de terreny era aprofitat per donar-ne fruits. Toni Orensanz (text)

El llegat medieval més romàntic. El castell d'Escornalbou i el Parc Samà, dues visites imprescindibles
Les serres del Mestral tenen un curiós lligam entre dues èpoques: l'edat mitjana i el romanticisme. El castell d'Escornalbou i el Parc Samà de Cambrils exemplifiquen aquest vincle i la importància que va tenir el moviment artístic del segle XIX en la reivindicació del passat medieval. Verònica Tapias (text), Rafael López-Monné (fotografia)