26 d’octubre 2010

BARAKA

Baraka [amigos] Autora: Maria Goos.
Versió: Fernando Masllorens i Federico González del Pino.
 Direcció: Javier Daulte. Teatre Goya

El Teatre Goya estrena un espectacle importat de Buenos Aires: Baraka [amigos]. Els quatre personatges, amics de sempre, se saluden amb aquesta paraula. Baraka! L'acció se situa en l'apartament luxós d'un d'ells, un funcionari municipal.  En el transcurs dels anys de feina ha rebut com a regal vuit quadres abandonats als soterranis de l'ajuntament, però ara els hi reclamen legalment. Ja només n'hi queden quatre, s'ha vist obligat a vendre els altres. Vagament,  la trama gira a l'entorn d'aquest fet, però l'argument que s'imposa és la complexitat de la condició humana.
El funcionari públic demana ajuda a un dels amics, advocat, de qui no sap que acaba de sortir d'un psiquiàtric i ha estat expulsat del Col·legi oficial d'advocats. Tot i així li confia la defensa del seu contenciós amb l'administració. D'altra banda, coincideix que se li instal·la a casa un altre dels amics, un polític caragirat, pendent d'un nomenament de pes, que s'acaba de separar, i assegura poder-lo ajudar en el cas dels quadres. I, finalment, apareix el quart amic, un director de teatre, a punt d'estrenar una obra on actua la filla del polític.
L'obra és coral, però cada personatge té el seu espai per explicar la seva veritat amagada. No hi falten els moments estelars i sorprenents, com quan coreografien plegats la cançó en off Mi gran noche de Raphael. Al Teatre Goya hi ha Baraka [amigos] per estona, em sembla.