07 d’octubre 2010

400 SIGNANTS DEL MANIFEST PER LA BIBLIOTECA PERSONAL


Presentació a la premsa del «Manifest per la no reutilització del llibre literari a les aules» D'esquerra a dreta: Jesús Bonals, Pau Joan Hernàndez, Pere Martí, Meritxell Martí, Jordi Folch. Asseguda, l'autora d'aquest blog. Foto: © Robert Ramos, 2010

El «Manifest per la no reutilització del llibre literari a les aules» s'ha  presentat en roda de premsa als mitjans de comunicació en un acte al Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya. Compta, fins avui, amb 424 adherits entre els quals els escriptors: Maria Barbal, Lluís Anton Baulenas, Salvador Cardús, Maite Carranza, Flavia Company, Antoni Dalmau, Miquel Desclot, Carles Duarte, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Eduard Màrquez, Oriol Pi de Cabanyes, Care Santos, Jordi Sierra i Fabra, Sílvia Soler, Ramon Solsona i Emili Teixidor.
Els portaveus del col·lectiu, l'escriptora i professora d'universitat, Meritxell Martí, l'escriptor i traductor Pau Joan Hernàndez i l'escriptor, professor i publicista, Jordi Folch, han explicat que la iniciativa va sorgir fa uns mesos —tal com va recollir aquest blog—, després que diversos autors catalans coincidissin a denunciar la política del Departament d'Educació pel que fa a promoció de la reutilització del llibre literari, cosa que impedeix la creació d'una biblioteca personal a infants i joves, i aquest fet dificulta la formació de futurs lectors. El que està en joc no és només el sector del llibre i la supervivència del llibre en català, sinó que és el mateix model social l'afectat, amb una fractura cada cop més gran entre les famílies d'un nivell sociocultural alt i les d'un nivell baix, que ja no es veuen obligades a comprar cap llibre.
La reivindicació del «Manifest per la no reutilització del llibre literari a les aules» es farà arribar a les comissions d'Educació i Cultura dels partits polítics que concorren a les eleccions del 28-N.