15 de novembre 2010

HABILITATS INNATES O APRESES

Ara que hi ha unes eleccions a la vista, he posat al dia un tema de comunicació que vaig impartir a directors d'escoles i d'instituts.  ¿Com es mouen i com parlen els líders naturals? Aquesta era la part del meu guiatge en el seminari i no l'explicaré ara, perquè vull centrar-me en les capacitats i no en el llenguatge oral i corporal.
¿Quines qualitats fan un líder natural? Els mateixos participants al seminari van treure'n conclusions i les van resumir així: «el líder natural és una persona preparada, coherent, íntegra, perseverant i de tarannà humil, que treballa amb passió i sap motivar els altres,  que inspira confiança perquè es comunica amb assertivitat i empatia, que té curiositat creativa, emprenedora i flexible. Liderar no és empènyer ni pressionar ni exhibir-se. El lideratge és un compromís solidari.»
Vegem aquestes qualitats aplicades en un cas proper.

D'esquerra a dreta: Fany A., Alba B. (becària en pràctiques), 
Jordi B., Carmina M. i M. Carme M. en una reunió 
per preparar el següent número de «Duesaigües. La Revista»
Foto: © Irene Costa, 2010 

La Fany A. consta com a directora als crèdits de Duesaigües. La Revista. Ignoro a la pràctica com es concreten les atribucions del càrrec, però vull creure que es tracta més aviat de qui assumeix les feines de coordinació a l'hora d'aplegar sensibilitats. És a dir, la Fany s'encarrega d'estirar el carro de la generositat de tot l'equip de col·laboradors. Pel que he pogut copsar durant aquest darrer any,  té tendència a posar en pràctica la faula de "L'alosa al camp de blat", d'Isop. Ara bé, si el que tenim entre mans és un projecte personal amb voluntat de ser col·lectiu, aquest posar-se a fer les feines té més aviat inconvenients, que la Fany assumeix amb tota la intenció, amb el risc de no arribar a tot arreu. Ho té clar. Diu que per liderar un projecte s'ha de treballar per tal que els altres puguin veure que ho dónes tot i que després de cada pas en vols fer un altre de més gran. De les qualitats que prefereix en una persona, n'hi ha dues de sinònims: sinceritat i veritat. Les dues es transmeten per l'epidermis. Diu que es tracta d'esforçar-se a implicar tant l'equip com les persones que estima "que vegin que et brillen els ulls, així pots compartir les mateixes coses, i sobretot que no se t’oblidi res important de cadascú; en resum, intentar estar-hi en cada moment, per petit que sigui."
Confessa que la seva assignatura pendent és la formació acadèmica per tal que el que avui és una afició algun dia pugui ser alhora la seva feina. I, precisament, aquí tenim la qualitat "tarannà humil". La Fany no sap que amb aquesta qualitat completa el programa de lideratge. Confio que amb aquest post ho sàpiga.

I diu el cant: “Tu sol no seràs res”. 
W. SHAKESPEARE. Sonet VIII