03 de novembre 2010

INCULTE, IMPRESENTABLE


El periodista Josep Cuní ha entrevistat aquest matí el president del Partido Popular, partit que ara és a l'oposició del govern espanyol. L'entrevista s'ha desenvolupat en castellà. Ho hauran pactat a l'avançada. Ja sabíem que l'entrevistat és un home inculte: aspira a governar Espanya i no entendria les preguntes amb una de les llengües pròpies d'una de les nacions que, ara per ara, paguen impostos per tal que es reparteixin amb els ciutadans de la resta. Avui, el bon home ha fet un pas més en la demostració d'incultura. Ha dit, referint-se al fet que el Papa, diumenge en la missa que farà a la Sagrada Família digui unes paraules en català: "es lo mejor que le ha pasado al catalán nunca."
Aquest ciutadà no deurà llegir aquest post. Ni ganes. No tinc voluntat d'ensenyar res a qui no vol aprendre. Però, per a qui el llegeixi recordarem que lo mejor que le ha pasado al catalán és que fa mil anys que hi ha gent que parla aquesta llengua. Hi ha gent que la parlem, amb travetes com el Decret de Nova Planta, amb impediments com els que ha interposat el partit d'aquest bon home, amb patacades legals de tots cantons, amb recursos judicials a la normativa de l'ús preferent (si no és aquí, ¿on ha de ser preferent l'ús del català?)
No saber que aquí el fet lingüístic és una matèria sensible fa que aquest home inculte sigui, a més, un impresentable. Tant, que no mereix que el seu nom surti en aquest post. 

L'home està disposat sempre 
a negar tot allò que no comprèn.
BLAISE PASCAL