10 de setembre 2010

LA DIADA: CARTELL INSTITUCIONAL


"La barca dels Segadors", obra de Benet Rossell 
per al cartell institucional de l'11 de Setembre.

La imatge gràfica de la Diada d'enguany és obra de Benet Rossell (vegeu informació de la retrospectiva, Paral·lel Benet Rossell, que exposa al MACBA.) Es titula "La barca dels Segadors." És una obra simbòlica on un monstre —una microcal·ligrafia gegant, un oxímoron— procedent de ponent, és a punt d'arrasar la barca i la bola del món amb el pentagrama de l'himne nacional.
Rossell que és un artista polifacètic poc donat a l'espectacle gratuït ha fet una obra d'abstracció depurada per tal que cadascú hi identifiqui el que vulgui i hi projecti la seva personalitat i les seves creences com si d'un test de Rorschach es tractés.
A l'acte del Parc de la Ciutadella, s'hi llegiran textos de Joan Maragall, Vicenç Vives i Màrius Torres, autors dels quals es commemora l'aniversari del naixement. També es recordarà el poeta Salvador Espriu, que va morir fa 25 anys. També hi haurà un record per als 50 anys de la Nova Cançó. Tot aparador. Cap dels quatre autors tenen una promoció de la seva obra ni una presència continuada en cap mitjà dels que depenen dels que ara els homenatgen. D'altra banda, els pocs cantautors que queden en actiu estan oblidats completament de les contractacions institucionals.
Per tant, un any més sense reivindicar cap projecte, una Diada més mirant amb complaença cap enrere. L'embat del monstre negre paralitza la barca dels segadors. Benet Rossell amb el seu crit ha apostat per sacsejar el que ens queda de dignitat com a poble, però qui ha d'entendre el cartell s'hi moca.

El crit arribarà fins al nervi tibat
de l’alta nit suspesa i expectant. 
MARIÀ VILLANGÓMEZ