19 de maig 2010

El fenomen Moccia

Portada del llibre
Perdona però vull casar-me amb tu,
de Federico Moccia, la novel·la més
venuda el dia de Sant Jordi 2010


A les escales automàtiques de la parada del metro Monumental, puja darrere meu una adolescent llegint amb fruïció un llibre d'un volum considerable. És el darrer llibre de Federico Moccia: Perdona però vull casarme amb tu (Editorial Columna.) El dia de Sant Jordi vaig ser testimoni del fervor que causen entre les adolescents els llibres de Moccia. L'autor firmava dedicatòries a la plaça de Catalunya, en una parada exterior del FNAC. La cua de noies adolescents arribava fins al carrer Pelai, passant pel Bar Zuric. Un agent de seguretat controlava que les noietes posessin, d'una en una, el llibre obert a punt de firmar, davant d'aquest escriptor de novel·les sentimentals.
Federico Moccia (Roma, 1963) va començar la seva carrera com a guionista de sèries de televisió i com a director de cinema. Tres de les seves novel·les (dutes al cinema, amb gran èxit de taquilla) l'han convertit en el darrer fenomen editorial per a adolescents:
  • 2006: Ho voglia di te (Tinc ganes de tu)
  • 2007: Scusa ma ti chiamo amore (Perdona si et dic amor)
  • 2009 Scusa ma voglio sposare (Perdona però em vull casar amb tu)
Cadenat de l'amor

Els protagonistes de Tinc ganes de tu segellen el seu amor tancant un cadenat amb les inicials dels dos enamorats i el llancen al riu Tíber. Una setmana després d'editar-se el llibre, hi havia tres-cents cadenats al Pont Milvio de Roma (davant del domicili de l'escriptor.) El fenomen va escampar-se amb una dimensió tal que va a arribar a perillar part de l’estructura del pont. Aquest símbol d'amor etern s’ha traslladat a d'altres ponts. A Catalunya, hi ha cadenats d’enamorats al Pont del Petroli a Badalona i en ponts de Tarragona i Barcelona. Fins i tot hi ha una versió digital del cadenat de l'amor, a la pàgina de l'autor a l'Editorial Planeta.

Ruta Moccia.
A Roma, hi ha la Ruta Moccia, construïda a base de grafits a les parets amb frases dels seus llibres.
S'acaba d'estrenar aquí la pel·lícula Scusa ma ti chaiamo amore (Perdona si te llamo amor) basada en la novel·la del mateix títol. Uns homes madurs surten de gresca a buscar una nova aventura que els distregui dels compromisos contrets. Unes noietes de disset anys surten de festa a enamorar-se, apassionadament. Trama empalagosa, simplista, tipus amor impossible a l'estil de Corín Tellado, però sense reflexió i amb discriminació de gènere. A més, el protagonista és un triomfador —no un assalariat normalet—, que això també compta. I, amb tot plegat, si ningú no fa altres propostes que elevin el llistó (i si es fan, no se saben vendre), els llibres de Moccia enganxen, és clar.