04 de maig 2015

PURGA, DE SOFI OKSANEN, AL TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA

Purga. Autora: Sofi Oksanen. Traducció: Emma Claret i Eila Pyrhönen. 
Direcció: Ramon Simó.  Sala Petita, Teatre Nacional de Catalunya, BCN
L'autora finesa-estoniana, Sofi Oksanen (Jyväskylä, Finlàndia, 1977), va estrenar el 2007,  Puhdistus (Purga), obra teatral que es faria molt popular i que un any després convertiria en novel·la (en català editada el 2009 a La Magrana - RBA, traduïda per Emma Claret i Eila Pyrhönen).
Ramon Simó,  director de Purga, ha resolt l'espectacle en dues hores i quart d'una tirada i en aquest espai de temps s'hi acullen dues èpoques de la història d'Estònia (després de la Segona Guerra Mundial, amb el comunisme opressor i després de la caiguda del mur de Berlín, amb la màfia organitzada de l'explotació sexual). No és fàcil entrar en la història dramàtica d'aquestes dues generacions, però a mesura que avança la trama es van acostant i són arguments per al desenllaç esfereïdor. I, aleshores, totes les peces del trencaclosques s'acoblen sòlidament. Un muntatge potent, que deixa el públic subjugat, servit per intèrprets extraordinaris: Carme Elias, Maria Molins, Ernest Villegas, Santi Ricart, Jordi Martínez, Pep Ambròs i Andrea Portella.   
'¿Com utilitzar la ficció per explicar la pèrdua de la humanitat i la lluita per recuperar-la, i tot el mal que hem de fer i no podem evitar de fer si volem sobreviure?' Com ho has fet tu, amb aquest magnífic text, Ramon Simó9/10