19 de maig 2015

CONTES PER A INFANTS A LES PLACES DE REUS

http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlreus/noticies.html?ID=13515
Per saber-ne més, cliqueu la imatge

La Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus porta contes a les places de la ciutat. És un dels projectes de Sònia Rodríguez, guanyadora del 10è Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català. S’inicia l’activitat en tres emplaçaments: plaça de la Cultura de la Pau (22 d’abril, vegeu-ne fotografies al peu d'aquest apunt),  a la plaça de l'Abat Oliba  (26 de maig) i al voltant del Mas Iglesias (22 de juny).
Els destinataris són els infants, tot i que es pretén que s’hi sentin bé els acompanyants adults. La primera acció va ser un èxit: es va aconseguir un ambient tranquil, el conte El senyor No és atractiu i l'autora el va explicar amb gràcia. Només cal observar com els menuts i els grans devoren les paraules que escolten. Ara bé, no em sé quedar amb la foto llampant.
La idea és bona perquè amplifica el que es fa a la biblioteca, però, perquè l'activitat tingui consistència, demana continuïtat (i extensió).  Podríem dir que portar els contes una vegada a tres places diferents, és poc significatiu. Però, malgrat tot, ¿per què trobo interessant aquesta activitat? Per les sinergies que mou: Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística, Biblioteca Central Xavier Amorós, Centre de Normalització Lingüística de l’Àra de Reus Miquel Ventura i voluntaris del projecte Alersuer del Casal de Joves La Palma. Ha de sortir bé per força, amb tanta energia despesa.
Potser tot és començar, però, és tan migrat el panorama que em fa pensar que els infants de les “zones allunyades” (com va dir Joaquim Sorio, regidor de Cultura i Joventut,  a la presentació) de la Biblioteca Central tenen dret a tenir espais de lectura al seu abast. En aquest sentit, reivindico les biblioteques escolars en hores no lectives, com un servei públic obert a tothom.  
No sé si els infants que van fer la proposta de 'contes a les places' —el 2014 al Consell Municipal d'Infants— arribaran a saber que ja s’ha posat fil a l’agulla al que demanaven. Potser cap no coincidirà a ser a les tres places el dia que un grup de bicicletes amb carretons plens de contes hi arribin convocant els futbolistes empedreïts, els que es gronxen i els que fan pastetes al sorral. Confio que els infants de Reus, implacables, continuïn esperonant els adults que hi tenen responsabilitats a fi que no donin l’objectiu ‘contes a les places’ per acomplert. Ho vull veure.

Vegeu 'Contes a les places', a la plaça Cultura de la Pau
22 d'abril 2015
Fotos extretes del CNL de Reus. Vegeu-ne Àlbum de fotos