21 de maig 2015

BIBLIORELATS DOTA LES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES D'UN IMAGINARI COL·LECTIU

bibliorelats.blogspot.com

He format part del projecte Bibliorelats de Reusenques de Lletres des del primer moment i ha estat una experiència molt gratificant. Parlo en passat perquè tinc la sensació que amb la lectura i la valoració dels relats rebuts i la publicació del veredicte (prevista pel 22 de maig) la feina ja està feta. I, no. Encara ens queda un llarg recorregut d'edició abans no es presenti el llibre dins els actes de la Setmana del Llibre en Català, a l'esplanada de la Catedral a Barcelona, el mes de setembre.
La convocatòria d'un concurs de relats breus d'àmbit nacional amb l'objectiu de dotar les biblioteques públiques d'un imaginari col·lectiu era, fa cosa de dos mesos, un enigma. Un enigma que hem anat descabdellant —correu va, correu ve— al costat de molts còmplices.
D'entrada, Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya va acollir sense reserves el projecte que li presentàvem Reusenques de Lletres. Demanàvem incloure'l dins els actes de L'any de les Biblioteques. A mans besades. Segons va dir a la presentació de les bases del concurs  a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, va valorar la nostra determinació a dur-ho a terme. Va ser Carme Fenoll qui ens va posar en contacte amb Bernat Ruiz, director de la plataforma digital Roter. Hem tingut bona sintonia tant amb les persones amb qui Fenoll va delegar els tràmits com amb els responsables de Roter. En paral·lel, s'hi afegia l'editor Alfred Arola, d'Arola Editors, que s'encarregarà de la publicació del volum col·lectiu dels relats seleccionats.
El jurat és un capítol a banda de bones pràctiques. Els concursants s'han inscrit a la plataforma d'edició i el jurat (Carme Andrade, Carme Fenoll, Fina Masdéu, Victòria Rodrigo i jo) només hem tingut els textos a mesura que anaven entrant-hi. Cadascuna hem llegit pel nostre compte i ritme i hem valorat formalment diversos aspectes consensuats, abans de passar les votacions individualment a la plataforma i—cosa que no em podia imaginar—hem coincidit punt amunt, punt avall, en totes les puntuacions. El programa informàtic ha fet la mitjana que ens ha servit per la selecció final.
En el moment que escric aquest apunt, tot i que sé els títols dels relats que hem seleccionat, no sé qui els ha escrit.  Ara Reusenques de Lletres ha activat el blog 'BIBLIORELATS' per donar a conèixer tot el que fa referència al concurs. Divendres, dia 22, s'hi publicarà el veredicte amb la relació dels relats seleccionats. Per fi el jurat i tothom qui ho vulgui, coneixerem els autors del llibre col·lectiu  Bibliorelats.

Doncs, està vist:
fer miracles és pas cosa de sants
ara com ara.
PERE QUART. Vacances pagades