Raïm de la vinya de cal Soberino, a les Galaupes. Foto: © Fany Alberich, 2011 |
La darrera vinya activa de Duesaigües és a la partida de les Galaupes. El Ceferí de cal Soberino viu a Barcelona, però cada dilluns té cita amb les terres familiars on hi ha aquesta vinya de cinc-cents ceps de garnatxa, plantats el 2005 en terra de llicorella, conreats artesanalment, sense herbicides. D'aquesta vinya jove en fa un vi negre potent, prioratí per a consum de casa seva, que enguany farà 13,5º.
Vi de les Galaupes entre terrossos de llicorella, a Duesaigües Foto: © Paüls, 2011 |
Vinya de garnatxa de cal Soberino, a les Galaupes, Foto: © Fany Alberich, 2011 |
Cep de garnatxa, plantada entre pedruscall de llicorella. Foto: © Fany Alberich, 2011 |
Raïm per fermenatar dins de les bótes, al magatzem de cal Soberino. Foto: © Paüls, 2011 |
Ara el raïm ha deixat de fermentar, han netejat les bótes, les han ensofrades i hi han abocat per la criança el most i el sangrat (premsat de la brisa), que aquesta anyada ha sortit més fosc i amb més sucre que mai. S'hi estarà reposant sis mesos, fins que l'embotellaran al magatzem familiar amb un estri manual (vegeu-ne foto inferior, davant de les bótes.)
Bótes on el suc del raïm passarà sis mesos, fins a fer-se vi. Foto: © Paüls, 2011 |
Vi de les Galaupes, de la vinya de cal Soberino al taulell del Refugi de la Vinyeta, Duesaigües. Foto: © Paüls, 2011 |
Pels ceps tremola
un escampall de plomes
en aquesta alba.
L'esparver torna.
Ales enlaire dansen
els sarments joves.
Sobre les feixes,
la rabassa enfebrada
tot el sol cova.
LENA PAÜLS.
Haikús del recull Plens de ditades
un escampall de plomes
en aquesta alba.
L'esparver torna.
Ales enlaire dansen
els sarments joves.
Sobre les feixes,
la rabassa enfebrada
tot el sol cova.
LENA PAÜLS.
Haikús del recull Plens de ditades