10 de juny 2016

TERRES DE PENOMBRA


La història del llibre  A Grief Observed (Un dol observat), de C. S. Lewis i del matrimoni de Gresham i Lewis és la base de la pel·lícula Shadowlands (Terres de penombra), un drama romàntic biogràfic, guionat el 1993 per William Nicholson, amb dos protagonistes en estat de gràcia: Anthony Hopkins i Debra Winger.
En començar l'acció, C. S. Lewis (Anthony Hopkins), professor de literatura a Oxford, és un escriptor de renom, solter gran, lliurat completament a la vida acadèmica.  Viu una apassionada història d'amor amb la poeta americana Joy Gresham (Debra Winger), admiradora de l'escriptor, divorciada. Un relat subtil des del primer encontre de la parella, amb el dolor i l'amor creixent junts, a causa de la malaltia de Joy. Des del primer diagnòstic i després amb el dol per la mort de l'estimada, Lewis, profundament creient, reformula la seva fe i increpa el seu Déu pel silenci amb què respon.

Ningú no m'havia dit mai que el dol s'assemblava tant a la por. No tinc por, però la sensació és de tenir-ne: el mateix bellugeig a l'estómac, el mateix neguit, els badalls. No paro d'empassar.
Altres vegades sembla com si estigués una mica borratxo o com si m'haguessin estabornit. Hi ha una mena de llençol invisible entre el món i jo.
C. S. LEWIS. Un dol observat
Traducció: Joan Mateu i Besançon
Columna Edicions, 1994