20 de juny 2016

COMEDIANTS, INVENTORS D'UN NOU LLENGUATGE

Vegeu la galeria de fotografies de l’exposició.
Cliqueu la imatge
Vam ser a la Vinya, la masia de Canet de Mar seu de la companyia Comediants, per entrevistar-ne el director. Era el 1994, en ocasió de l'estrena de l'espectacle teatral El llibre de les bèsties i m'ha quedat d'aquell dia la cordialitat amb què vam ser atesos per Joan Font i el rigor amb què va explicar el muntatge. Era un dia lluminós d'aquest poble de la Mediterrània que sempre és present als treballs de la companyia, i en recordo el rafal i els tallers de màscares i  capgrossos acompanyats tothora del seu fill, un nen de quatre o cinc anys que jugava entre el nostre bosc de cames. Dos anys després Comediants rebia la Creu de Sant Jordi.

Ara, a la segona planta del Palau Robert hi ha una exposició màgica, multidisciplinar: Comediants, inventors d'un nou llenguatge, comissariada per Joan Font i Dani Freixes. Tancant la porta del 'temps gris' de la dictadura, ens proposen un recorregut creatiu per 44 anys de compromís amb el teatre popular, del qual hem estat partíceps en múltiples projectes. L'exposició ens fa reviure experiències que van revolucionar la nostra concepció de les arts escèniques i de la festa. Hi retrobarem objectes i documents originals de Plou i fa sol (1976), Sol, solet (1979), Dimonis (1983), Alè (1984), La nit (1987), Nit de Nits (1989), Mediterrània (1991), El llibre de les bèsties (1994), Bi (2001), Boccato de cardinale (2003), L'arbre de la memòria (2004), Les mil i una nits (2005), Iu i els números (2008)... Festivals, fires, en teatres i al carrer en actuacions per a multituds i en escenaris singulars: l’Aqüeducte de Segòvia, l’estació de metro de Times Square o el Battery Park de Nova York, l’Estadi Olímpic o la Pedrera de Gaudí de Barcelona, el parc del Retiro a Madrid, l’estació de Mapocho a Santiago de Xile, l’estadi Maracaná del Brasil, la plaça Simón Bolívar de Bogotà (Colòmbia), l’Òpera House de Sydney (Austràlia), el Palais des Papes d’Avinyó, El Parc Güell...

La transversalitat de les propostes de Comediants (cercaviles, cavalcades, llibres, sèries de televisió, espectacles de teatre, música, pel·lícules, col·laboracions amb d'altres creadors),  la interrelació amb el públic, el discurs innovador de la companyia s'han projectat a tot el món. I a nosaltres ens ha tocat un raig d'aquesta energia i aquesta passió que desprenen. Amb agraïment.

Exposició oberta fins al 28 d’agost.