02 de juny 2016

'QUI BONES OBRES FARÀ', AL TNC

Qui bones obres farà. Autor i director: Pep Tosar.
Sala Petita, Teatre Nacional Catalunya, Barcelona
Pep Tosar (Artà, Llevant, Illes, 1961) interpreta Anton Txèkhov a Qui bones obres farà. Ha escrit l'obra i l'ha dirigida. En tots tres aspectes excel·leix. Es referma un altre cop com a actor de primer nivell i com a lector en profunditat que 'diu' els textos dels altres, ben assimilats.
El dramaturg pren el títol de l'espectacle de la dita "El disset és Sant Antoni / i el vint és Sant Sebastià;/ qui bones obres farà/ no tindrà por del dimoni." Hi destil·la influències i homenatges per la concepció vivencial del fet teatral: Txèkhov,  Tadeusz Kantor i les companyies que han apostat la vida a favor del teatre que fuig de la banalitat.
La companyia s'ha tornat a reunir per assajar l'última peça que representarà en aquest teatre. Ofegats de deutes, fidels als orígens, han triat La gavina, de Txèkhov, l'obra amb què van triomfar vint-icinc anys enrere. Ara, en la nova versió,  cada personatge comptarà amb un ninot que li fa de mirall. L'assaig es converteix en pretext per debatre l'estat actual de la professió teatral des de la sensibilitat i l'experiència de cadascú. 
Pep Tosar ha construït una obra coral que ens remet a l'esfondrament d'una família i el canvi d'època de L'hort dels cirerers. Tots els intèrprets, inclosa la pianista, tenen el seu moment de glòria, però hi trobem el personatge de l'encarregada del vestuari, Catarina, afectada d'una demència senil en progressió, que de tan acostat a la realitat de l'actriu que l'interpreta (la veterana Imma Colomer,  broda el personatge amb mil matisos) ens entendreix. Obra de reflexió i denúncia, agredolça. Bravo! 9/10