16 de juny 2016

CARTELL DE LA FESTA MAJOR DE REUS 2016

El cartell anunciador de la Festa Major de Reus d'enguany és del dissenyador gràfic Josep Basora (Reus, 1979). No s'ha convocat concurs públic per escollir-lo, sinó que l'ha encomanat la regidoria de Cultura. Es basa en la tipografia i no conté il·lustracions d'elements patrimonials. És un cartell elegant i sobri, amb l'errada (usual) de la majúscula del mes. Posa l'èmfasi en la paraula 'Pere', en majúscules i va reculant en proporció escalada a la paraula 'sant', també en majúscules. Les lletres vermelles estan seccionades per rajos solars o d'un esclat del mateix fons taronja.  Provenen de l'esquerra (el passat, la tradició) i s'obren, majoritàriament,  cap a la dreta superior (el futur). El color remet al foc, a la passió, a la festa. La resta d'informació és a la secció àuria. Enguany he llegit comentaris en el sentit que s'hi troben a faltar lligams gràfics amb la ciutat, potser sí, perquè entre cap i l'excés de l'any passat  hi deu poder haver un disseny que recordi només a cop d'ull que la festa de Sant Pere se celebra a la ciutat de Reus, sense haver de llegir amb lupa de quin municipi es promou la festa.
El sistema de selecció d'autors i disseny dels cartells canviarà per als propers cartells  (Misericòrdia 2016, Sant Pere 2017). A partir d'ara s’alternarà la designació per part de l’Ajuntament i el concurs públic a cada una de les festes. Pel que sembla, doncs, no es refien del resultat que pot comportar fer una convocatòria oberta en tots els casos.

Entre la munió d'actes, destaquen els aniversaris d'enguany: els Gegants Japonesos commemoren els 60 anys, els Xiquets de Reus, 35 anys, el Ball de Cercolets,  20 anys; el Ball de Galeres,  15 anys; el Ball de Cavallets, 18 anys; l’Àliga, 20 anys; l’Esbart Santa Llúcia,  25 anys.

L'escriptora Marta Magrinyà Masdéu, que acaba de publicar La força del vent, serà la pregonera de la festa. L'acte tindrà lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus, divendres, 24 de juny, a les 20:00 h. No ens el perdrem.