02 de setembre 2009

Cadascú a casa seva

Christian Morgenstern. La ratera. Il·lustracions de Peter Schössow. Editorial Joventut. Barcelona, 2007. A partir 5 anys.

L'àlbum il·lustrat La ratera es basa en un poema narratiu ple de tendresa del poeta i escriptor alemany Christian Morgenstern (Munich, 1871 – Merano, 1914). L'autor va morir jove de tuberculosi i la seva esposa va editar, pòstumament, moltes de les seves obres i va reordenar el seu llegat literari. És molt conegut el seu poema Die unmögliche Tatsache, la darrera frase del qual s'ha convertit en una dita popular a Alemanya: "El que no pot ser, no pot ser"
El poema de Morgenstern és amistós amb un toc de malícia, que l'il·lustrador Peter Schössow amplifica en la creació dels personatges. Un home alt com un sant Pau anomenat Palmström té un ratolí a la seva masia. El visita el seu amic Korf, baixet i esquifit, i li soluciona el problema amb enginy. Construeix una ratera tan gran que hi cap el Palmströn. L'home hi entra i toca el violí. El ratolí complagut pel concert també hi entra. Korf s'encarrega de tancar la parella dins la gàbia i trasllada amb un camió la gran ratera amb el seu amic i el ratolí fins al bosc. El ratolí, que es veu que no hi havia estat mai, s'hi sent molt bé i el Palmströn se'n pot alliberar.