03 de setembre 2009

La biblioteca salvada

Jeanette Winter. La bibliotecària de Bàssora. Il·lustracions de l'autora. Editorial Joventut. barcelona, 2007. A partir 7 anys.

La història commovedora que explica aquest àlbum il·lustrat és real. Una història potent, ben explicada pel que fa al text i eficaç pel que fa a les imatges. Els fets van succeir a Bàssora, una ciutat d'Iraq fortament castigada per la iinvasió de les tropes nord-americanes i els seus exèrcits aliats. Alia Muhammad Baker era la bibliotecària de la Biblioteca Central i, en veure perillar els llibres, va demanar al governador permís per traslladar-los en un lloc segur. El governador li ho va denegar i ella va actuar d'amagat. Cada nit s'enduia a casa seva els llibres més valuosos, carregats al seu cotxe. Uns dies després, les oficines del govern es van traslladar a la bilbioteca i l'edifici anava ple de soldats armats. La guerra arribava a Bàssora i els funcionaris i els soldats van bandonar la biblioteca. Aleshores, durant la nit, amb l'ajuda d'amics, veïnat i botiguers va traslladar els llibres al restaurant d''un veí. Al cap de nou dies, les bombes van destruir la biblioteca amb el trenta per cent de volums que no va a ser a temps de rescatar. Però, tot i l'incendi, no van poder destruir els llibres incunables ni els de més valor, ni l'esperit de compartir coneixements i el respecte per la lectura pública.
Després d'aquella destrucció Alia va patir un atac de cor i va haver de ser intervinguda, explica l'autora en una nota al marge de la història il.lustrada. Però, no va claudicar, i va organitzar un altre trasllat dels trenta mil llibres, per tal de posar-los a resguard, Ara, del restaurant a casa seva, amb un camió. Ha viscut, doncs, amb trenta mil llibres, el setanta per cent dels volums que hi havia a la Biblioteca Central de Bàssora.
La mateixa autora signa les il·lustracions, que van més enllà del text, sobretot pel que fa a la presència de la guerra: focs creuats, destrucció, corredisses, la por de la societat civil..., però també mostra la seva faceta d'observadora i imprimeix a cada làmina un toc poètic, en un ambient de desesperada supervivència.
L'Alia s'està recuperant i espera amb il.lusió veure que la reconstrucció de la biblioteca és una realitat. Una part dels beneficis procedents de la venda d'aquest àlbum es destinaran a reparar-ne el fons malmès.