02 de maig 2017

ANY BERTRANA

http://www.lletrescatalanes.cat/ca/patrimoni-literari/homenatges-i-commemoracions/any-bertrana


Vegeu-ne el programa d'actes, clicant el logo

«L’Any Bertrana» commemora el 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del de la seva filla Aurora Bertrana. Deixem-nos seduir de nou per aquestes dues veus singulars.
De l'Aurora em quedo amb el seu esperit aventurer i les declaracions d'amor a un paisatge i la seva gent, de Paradisos oceànics (Barcelona: Edicions de l'Eixample, 1993)

Les nits polinèsies... encant indescriptible, embriaguesa de colors i harmonies. La temperatura és tot l'any primaveral. Les plantes aromàtiques exhalen, amb la humitat de la nit, llur màxim perfum. Seguir un camí vorejat de tarongers salvatges, de tiarès i de llimoners en flor. Damunt vostre el cel austral tintilleja de milers d'estels brillants.
AURORA BERTRANA (Girona, 1892 - Berga, 1974)

De Prudenci Bertrana, trio Josafat (1906) en primer lloc, però també Jo! Memòries d'un metge filòsof (1925) i un recull de proses deliciós del qual m'agradaria ser autora: L'ós benemèrit i altres bèsties (Barcelona: Editorial Selecta, 1980)

Els cignes del nostre Parc són cignes absolutament prosaics que desconeixen llur història i el tracte que han tingut amb els déus.  La convivència amb les oques els ha emborderits. Han perdut la dignitat d'ocells de l'Olimp i dels preferits dels poetes i pintors romàntics i es graten, s'estiren, s'espucen davant de tothom amb una inconsciència lamentable. Abans tenien un llac com correspon a un cigne,  i no ordinariejaven pas en tanta manera.
PRUDENCI BERTRANA (Tordera, 1867 - Barcelona,  1941)