23 d’octubre 2015

TITELLES, MÀQUINES I FILS, A ARTS SANTA MÒNICA

El titellaire Harry V. Tozer i el seu titella. Foto: Jesús Atienza
Feu-me confiança: no us perdeu l'exposició Figures del desdoblament. Titelles, màquines i fils a Arts Santa Mònica de Barcelona. Hi trobareu una mostra impactant d'un patrimoni viu, alguns objectes de la qual hem vist en escenaris de múltiples representacions de la Fura dels Baus, de Comediants de Marduix Titelles, entre molts d'altres. 
Travessem les diferents portes de l'exposició que s'obren a poc a poc al mateix temps que la nostra imaginació. Darrere hi dialoguen titelles realistes de fusta fins a robots sintètics, des d'autòmates dels armariets del Tibidabo a gegants i bestiari popular, passant per personatges d'ombres xineses, marionetes i imatges dels passos de Setmana Santa articulades. Una exposició acurada tant pel recorregut expositiu com pel discurs conceptual de cada secció. Darrere de cada porta no hi ha màgia, hi ha passió per la feina ben feta.

Ninots articulat de l'espectacle Polzet 
(vegeu-ne aquí un apunt)
Al primer pis, darrere de set portes, els titelles mostren com els creadors es projecten en l'altre. En un recorregut temàtic (animals, infern, batalla, mort, la devoció i un joc de miralls, màscares i robòtica) per abastar altres identitats. S'hi mostren tècniques, obres emblemàtiques i instal·lacions de companyies reconegudes.

Marcel·lí Antúnez (vegeu-ne aquí apunt)
Foto: Carles Rodríguez
Al segon pis, les seccions 'El Rebost de Titelles' i 'La fàbrica i els artistes' amb tècniques i l'especificitat del  teatre professional, amb imatges, textos i cartells del món de les titelles dels últims quaranta anys. Han col·laborat en la mostra artistes internacionals, però també diferents museus i entitats de tot el món que han volgut aportar material al festival. El MACBA, el Museu da Marioneta de Lisboa o el Centre Internacional de la Titella de Tolosa són algunes de les entitats col·laboradores en el projecte.

Exposició gratuïta, 
oberta fins al 10 de gener.


En paral·lel, neix «IF Barcelona», festival dedicat als titelles, al teatre d'objectes i visual. Durant tres mesos l'espai Arts de Santa Mònica serà el centre neuràlgic del festival amb nombroses activitats que s'hi relacionen.

http://ifbarcelona.cat/programacio/
Cliqueu la imatge per veure'n la programació