29 de juliol 2015

RAMON MUNTANER, QUÈ US DIRÉ?


Al Museu d'Història de Catalunya veiem l'exposició El temps dels almogàvers. La crònica de Ramon Muntaner, que il·lustra uns moments importants de la història de la Corona d’Aragó durant els segles XIII i XIV a través del relat idealitzat de la monarquia que fa  Ramon Muntaner a la seva crònica. La mostra posa en evidència la interpretació personal que Muntaner fa dels esdeveniments, sovint allunyada de la realitat i més d’acord amb la seva pròpia percepció dels fets. Una crònica mig de ficció, mig d'autobiografia novel·lada. L'exposició dedica un apartat especial a explicar la història de la Companyia Catalana d'Orient, integrada per tropes d'almogàvers o soldats mercenaris d'origen català i aragonès, que, a principis del segle XVI, van sembrar el terror en terres de l'Imperi Bizantí.
Exposició oberta fins al 23 de novembre

Què us diré? la batalla fou molt forts, e les nostres fembres, ab cantals e pedres (que jo havia moltes fetes metre al mur e a la barbacana), defensaven tan règeu que meravella era. Que en veritat, que fembra s'hi trobà que havia cinc cairellades en la cara, que encara es defensava així con si no hagués mal. E així durà aquesta batalla entrò a hora de despertada.
RAMON MUNTANER, Crònica. Heroisme en la defensa de Gal·lípoli, cap. 227


Recomano l'assaig Vida, viatges i relats de Ramon Muntaner, (Editorial Base, col·lecció Històrica, del professor medievalista Stefano Cingolani.

Tant l'exposició com aquesta publicació s'emmarquen dins del programa d'activitats organitzades per commemorar els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner (Peralada, 1265 - Eivissa, 1336)