L'ABZ de Reus. Arola Editors, Tarragona, 2015 |
Llegeixo L'ABZ de Reus, de Maria Àngels Ollé Romeu i Pere Prats Sobrepere, un llibre de difícil classificació. Goso dir que és un àlbum de memòria popular enciclopèdica centrada en un tema: la ciutat de Reus. Dic 'memòria popular' i hi afegiria 'd'altre temps', per exemple a la B no hi trobem les Barraques, però sí la Benedicció de blaiets, que dubto que ningú més jove de quaranta anys sàpiga de què va. No és que s'hagi aturat el temps per als autors o que no sàpiguen res de les Barraques, simplement, no són referents que ells sentin com a propis.
La tria de continguts s'ha fet des de
l'arbitrarietat i la síntesi de referents personals dels autors, per tant, sense voluntat exhaustiva. Arbres singulars, aliments, productes locals, història i costums, espais, entitats, personatges, renoms, vocabulari, expressions i frases fetes... epígrafs introduïts per mitjà del format diccionari —sense el rigor assagístic que li és propi—, pel gust del joc d'aconseguir seqüències lògiques en la selecció de troballes.
M'imagino la Maria Àngels i el Pere convocant els records mutus, reunir-los per ordre alfabètic en una cocció lenta, i després aplegar-los en un disseny gràfic fet de retalls tumultuosos d'imatges representatives d'aquesta memòria. El resultat és aquest àlbum de jardí o de vora el foc (massa gran per ser de tauleta de nit), que invita a ser degustat amb paladeig de rumiant, o com diuen els autors del llibre "per anar mirant-lo a estones, a poc a poc, com aquell que juga a les endevinalles". Una descodificació pausada que estic fent amb un llapis a la mà, al jardí de llicorella, no tant per subratllar el que he descobert, sinó per anotar el que m’ha fet recordar o suggerit cada imatge i cada paraula.
Un punt de partida perquè el lector completi,
o faci el seu vocabulari, aquell que al seu parer
és imprescindible per viure i descriure la nostra ciutat.
M. ÀNGELS OLLÉ i PERE PRATS SOBREPERE.
Fragment de la Introducció a L'ABZ de Reus.