11 de juliol 2015

A L'ENTORN DE L'EXPOSICIÓ 'CATALUNYA MOTO'

Jardins del Palau Robert
Al gran aparador de l'entrada del Palau Robert hi ha motos de trial de Bultaco, d'Ossa o de Montesa. Són motos de darrera generació, però el logo de la marca Montesa m'ha recordat la moto del meu pare, l'única que hi havia al carrer de Balmes de Reus, a principis dels seixanta, i a casa en reconeixíem el petarrelleig així que girava la cantonada de l'avinguda Jaume I, aleshores amb poc trànsit.
La mare va aprendre de portar la Montesa, però mai no va fer servir altra cosa que la seva Mobilette. Els diumenges anàvem els tres d'excursió a la muntanya amb la moto del pare i m'asseia entremig dels dos. Ni se'n parlava del casc. Ni de seguretat viària. Si la mare anava sola amb el pare s'asseia de costat al seient, i  quan hi anava jo sola també ho intentava, però no hi havia manera de convèncer el pare que jo ja era una xiqueta gran: havia d'anar escarranxada i agafada a la  seva cintura o,  si no, ja podia baixar de la moto.

Catalunya MOTO. Palau Robert. Entrada lliure
Oberta fins al 25 d'octubre
Aquest record m'ha acompanyat tot fent el recorregut de Catalunya MOTO, una exposició singular (la singularitat és trobar-la al primer pis del Palau Robert), molt ben treballada, informativa i amena que s'estructura en quatre àmbits temàtics: indústria, societat, competició i tecnologia.
Aparcament al passatge Sant Bernat. Foto: © Paüls
S'hi presenta l'evolució història, amb motos de totes les èpoques, procedents de les  fàbriques avui desaparegudes com Derbi, Sanglas, Ducati Mototrans, i de les actuals Gas Gas, Ossa, Rieju, Montesa-Honda, Bultaco, que són referència mundial del sector. S'hi fa un homenatge als pioners i  al present d'èxits continuats dels joves pilots catalans i a la tasca de la Federació Catalana de Motociclisme.
El repte tecnològic de futur per a les empreses catalanes se centra en el desenvolupament de la moto elèctrica. Barcelona és la capital europea de la moto i l'exposició destaca les iniciatives per situar-la al capdavant de les ciutats sostenibles del món.


La literatura personal destrueix la distinció romàntica 
entre l'home de lletres i un home qualsevol, cultivat, 
que escriu. Amb una ploma a la mà, tothom és igual.
JOSEP PLA. Quadern de coses vistes

Maniquí de seguretat viària, plaça Universitat.
Foto: © Paüls