05 de gener 2016

PLA DE PROTECCIÓ PER A LA CARBONERIA


Aspecte actual de la façana de la casa Tarragó, amb finestres tapiades

L'edifici més antic del districte de l'Eixample, al barri de sant Antoni és la casa Tarragó (C/Urgell, 30),  edifici del 1864, que va signar el mestre d'obres Antoni Valls i Galí. Conegut com la Carboneria, pel magatzem i venda de carbó que hi va haver als baixos fins als anys cinquanta.
A partir d'ara formarà part del patrimoni de Barcelona, segons la modificació (27/11/2015) del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic de la Ciutat de Barcelona. Gràcies al treball de l'arquitecte Enric Granell, professor d'Història de l'Arquitectura de Etsab - Universitat Politècnica de Catalunya, per mitjà d'aquest pla es protegeixen les façanes originals i la configuració exterior de l'edifici.
La casa Tarragó és més popular per les okupacions reiterades i pels espectaculars grafits de la façana que no pas pel valor patrimonial de la seva antiguitat.


Casa Tarragó. Grafit a la façana, 2009
El 2009, un grup de grafiters que es va establir a la casa Tarragó va pintar un espectacular grafit  en blanc i negre a la façana. L'obra col·lectiva representava les arrels d'un arbre sense vida.

Casa Tarragó, grafit a la façana, 2013
El 2013 uns artistes grafiters penjats amb cordes i lligats amb arnesos van pintar un globus aerostàtic, amb la cistella feta de draps, al balcó del primer pis, al voltant del qual i com a ornamentació hi van incloure referents anarquistes i de l'univers fantàstic.


Tot el que ens cal és ràbia. D'aquí neixen les idees.
JEAN GENET