07 de novembre 2018

«ROSETA», ROSETA MAURI

Fundació del Teatre Fortuny, 2018
Roseta Mauri (Reus, 1849 - París, 1923).  ¿Qui era la Roseta Mauri que dona nom a un institut de secundària i a un carrer de Reus? Una excepcional primera ballarina del segle XIX. Nena prodigi amb la influència del seu pare, ballarí del Teatre del Liceu de Barcelona. Després de formar part del cos de ball de diversos teatres, el 1873 va arribar a ser la primera ballarina del Liceu. Va emprendre  una gira pels principals teatres d'Europa: Berlín, Roma, Trieste, Viena, Torí... El 1877 va actuar a l'Scala de Milà i a partir d'aquest fet la van contractar a l'Òpera de París, d'on es va convertir en l'estrella principal.

© Edgar Regas. Final d'arabesc
Pel seu talent, tècnica, per la seva personalitat temperamental i pel seu encant va ser inspiració d'artistes com Degàs, Renoir, Bonnat, Manet...
Vegeu a la imatge: © Edgar Regas. Roseta Mauri representada en La primaballerina, un pastel de 1878, Museu d'Orsay.

Es va retirar el 1898, tot i que després va ser contractada amb caràcter vitalici com a professora de dansa del Conservatori de l'Òpera de París. Va morir als setanta-tres anys i està enterrada al panteó familiar de Montparnasse.

Ara aquest personatge real protagonitza el conte Roseta del qual són autores  Maria Lluïsa Amorós, Teresa Llorach i Carme Puyol.  L'explica l'àvia a la petita Joëlle que ha anat a passar uns dies de vacances a la ciutat de Reus. L'edita la Fundació Teatre Fortuny. El conte s'ha presentat amb una festa escènica, obert a tothom.


Vegeu el reportatge 'Roseta Mauri, Una ballarina de conte', 
de Meritxell Blay. TarragonaDigital, 18-XI, 2018