25 de gener 2016

XAVIER GOSÉ, AL MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA


Dec la descoberta de l'obra de l'il·lustrador Xavier Gosé (Alcalá de Henares, 1876 - Lleida, 1915) al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El MNAC reivindica amb l'exposició Xavier Gosé, il·lustrador de la modernitat aquest artista internacional que havia quedat desplaçat del cànom per raons accidentals.
Lleidatà, nascut a Alcalà d'Henares per la feina del pare, va estudiar a Barcelona, va desenvolupar-se com a il·lustrador en els ambients elegants de la moda del París d'abans de la primera guerra mundial. En el centenari de la mort el MNAC li ret homenatge amb aquesta exposició retrospectiva de gran format —300 peces— d'obres que procedeixen del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, de galeries diverses i de col·leccions particulars.
S'hi pot recórrer la seva trajectòria que va des de les il·lustracions tant dels ambients proletaris del Paral·lel com els de la burgesia del Liceu. Continua amb la crònica apassionada del París de principis del segle XX.  Cronista de la vida a les cafeteries populars, però també la mirada burlesca projectada en treballs publicats a la premsa satírica parisenca, la ironia de les postures elegants dels models d'empreses de moda per a les quals il·lustrava. Va confeccionar el vestuari de l'òpera Pepita Jiménez, d'Isaac Albéniz. Si tenim en compte que va morir als trenta-nou anys, impressiona la qualitat i quantitat de publicacions, d'obra gràfica, de dibuixos i de pintures que ens ha llegat.

Exposició oberta fins al 20 de març